Très Chic Bruidsmode

Brian en Rolf Kuipers

“Altijd de rust bewaren”

In 2024 bestaat Très Chic Bruidsmode in Hengevelde zestig jaar, een mijlpaal in de bewogen geschiedenis van dit familiebedrijf. Dat wordt vast groots gevierd? Eigenaar Brian Kuipers: “We pakken minder uitbundig uit dan met het vijftigjarig jubileum. Wat we gaan doen blijft nog een verrassing. Er komen hierna hopelijk nog meer mooie momenten om te vieren, maar dat laat ik graag aan Rolf over.” Rolf (30) is Brians zoon, die op 1 januari 2025 het stokje overneemt.

Rolf: “De reden dat ik lang heb getwijfeld om het over te nemen, was of pa het wel kon loslaten. Je zag dat opa hier ook moeite mee had bij pa’s eigen overname destijds. Ik krijg echter steeds meer het gevoel dat dit wel goed gaat komen. We hebben een duidelijke afspraak gemaakt, overnemen is overnemen.” Brian (58): “Ik draag het stokje over, maar zal op de achtergrond natuurlijk altijd met raad en daad klaar staan indien nodig.”

De rust bewaren en blijven luisteren

Brian: “Rolf werkt hier acht jaar en hij heeft de laatste jaren al steeds meer de leiding gehad. Ik was veel buiten kantoor en het is logisch dat hij er dan voor zorgt dat de zaak blijft draaien. Ik heb alle vertrouwen in hem en ik zal me niet met zijn manier van leiding geven bemoeien.” Rolf weet inmiddels hoe hij de zaken aan moet pakken: “We hebben een tijdje achtergelopen bij de concurrentie, maar we hebben een inhaalslag weten te maken. We kunnen ons nu meten met de be- langrijkste merken op het gebied van fotografie en product. Het is nu zaak ons nog meer te focussen op het door ontwikkelen van de breedte van onze afzetmarkt. Marketing wordt steeds belangrijker, zoals het volop benutten van social media. Op de marketingafdeling werkt mijn broer Sem (24) en daar was voorheen ook zus Emily (29) werkzaam. We moeten altijd de rust bewaren, goed blijven luisteren naar klanten en agenten en kwaliteit en service blijven leveren.” Brian: “In onze particuliere winkel moeten we goed werk blijven leveren en elke bruid het juiste advies geven. De winkel is echter een klein deel van de omzet. We hebben op dit moment zo’n zevenhonderd actieve klanten in vijfentwintig verschillende landen die jurken inkopen van het merk Très Chic, bestaande uit zeven verschillende labels.”

Productie naar China

Brians ouders Marinus en Jo richtten het bedrijf op in 1964. Daarvoor werkte Marinus bij textielbedrijf Jordaan, maar de textielindustrie was op haar retour. Brian: “Pa kreeg een nieuw idee, bruidsjurken verkopen. Dus begon hij in Bentelo een bedrijfje en met een team dames ging hij aan de slag. Hij croste door heel Nederland om de jurken te verkopen. Met succes, want na een tijd verhuisde hij naar de voormalige eierloods van de Oostelijke Pluimvee Centrale in Hengevelde. Dat was in 1964, het officiële begin van Très Chic. Na vijf jaar verhuisden ze naar een groter pand, dat beetje bij beetje werd uitgebouwd. Al gauw werkten er zestig dames en in 1972 was er weer een verhuizing, naar het huidige pand aan de Eeftinkstraat, waar jaren lang zo’n honderdzestig dames bruidsjurken hebben gemaakt.” Een hele tijd later, in 1996, nam Brian de zaak over. Na twee jaar kwam er een kantelpunt. “Hoewel pa het er niet mee eens was, besloot ik de productie te verplaatsen naar China. Dat kon niet anders om de concurrentie bij te blijven, anders hadden we het niet gered.” Overigens waren de grote producenten in China niet zo blij met de enkele stuks bruidsjurken; zij hadden alleen baat bij grootschalige productie. Vandaar dat Brian een eigen bedrijf in China oprichtte waar hij die kleinschalige productie voortzette. “Wel goed om te weten”, zegt Brian, “is dat wij in Hengevelde nog wel een eigen atelier hebben voor verander- en verstelwerk. Aan die service hoeven klanten nooit te twijfelen.”

Een moeilijkeperiode doorstaan

Naast Très Chic is Brian ook eigenaar van Bistro de Kolenbrander en ook, tot aan corona, met zijn andere zoon Nick, van So Nice, een bedrijf in licht en geluid. Brian: “Met corona begon een zware periode. Drie bedrijven kwamen bijna volledig stil te liggen. Maar ik ben ondernemer in hart en nieren en ik geef nooit op. Met steun van de overheid, doordat ik goed had gespaard en door creatief te zijn hebben we het overleefd. Alleen So Nice heb ik verkocht en Nick heeft nu een installatiebedrijf.” Très Chic draait bijna weer als vanouds. “Daar blijven we voor knokken”, zegt Rolf. “Vooral door weloverwogen te blijven groeien. Er zijn nog genoeg landen waar we nog niet zitten. Zo komen Amerika en Canada er binnenkort bij.” Waar staan jullie dan bijvoorbeeld over tien jaar? “Minimaal waar we nu zijn, ik denk zelfs verder. Als we maar gewoon blijven doen wat we nu doen. We hebben het zelf in de hand, want hoe het ook zij, mensen blijven hopelijk altijd trouwen…”