Wat is een familiebedrijf
Een familiebedrijf is een bedrijf dat grotendeels beheerd wordt door één familie. Veelal wordt de volgende definitie gehanteerd, waarbij voldaan moet worden aan twee van de drie criteria:
- meer dan 50% van het bedrijf is in handen van één familie;
- meer dan 50% van de bevoegdheid ligt bij één familie;
- een meerderheid – of ten minste twee leden van de leiding – is afkomstig uit één familie.
Uit een onderzoek blijkt dat van alle bedrijven in Nederland meer dan 60% bestaat uit familiebedrijven, wat neerkomt op ongeveer 260.000 bedrijven. Deze vormen daarom gezamenlijk een heel belangrijke speler in de Nederlandse economie.
Onze criteria
De familiebedrijven in Twente worden grotendeels door één familie beheerd en meer dan de helft van deze bedrijven is in handen van deze familie. Belangrijk is dat zij ook meer dan de helft van de bevoegdheden hebben en daarmee een belangrijke invloed op het beleid en de visie van het bedrijf. Zij hebben de meerderheid of ze zijn veelal de tweede generatie.
Posities
De verschillende posities van de betrokkenen bij elk familiebedrijf kennen een eigen dynamiek. Het gaat om de volgende posities:
- Familieleden die geen eigenaar zijn, niet werken binnen het bedrijf en geen bestuurder zijn.
- Externe mede-eigenaren die geen functie binnen het bedrijf hebben en geen toezichthouder zijn.
- Externe directieleden en toezichthouders.
- Familieleden die binnen het bedrijf werken of toezichthouder zijn, maar geen eigenaar.
- Familieleden die niet binnen het bedrijf werken en geen toezichthouder zijn, maar wel eigenaar.
- Externe medewerkers, directieleden en toezichthouders, die ook mede-eigenaar zijn.
- Familie-eigenaren die in het bedrijf werken en/of toezichthouder zijn.
Kenmerken
Twentse familiebedrijven zijn vaak voor de maatschappij en hun omgeving een stabiele factor. Ze zijn regionaal het meest betrokken en willen in de regio ook het liefste zakendoen. Daarbij zijn zij bereid iets terug te doen voor hun omgeving, waar zij zoveel baat bij hebben. Twentse familiebedrijven zijn trouw aan alle betrokkenen; als een leverancier of klant hulp nodig heeft, springt het familiebedrijf graag bij.
Familiebedrijven beschikken over het algemeen over veel kapitaal. Daarbij gaat het niet alleen over de financiën, maar ook over het familiekapitaal en het menselijk kapitaal. De drie vormen van kapitaal kunnen alleen goed worden doorgegeven als de opvolging binnen het familiebedrijf goed is geregeld.
Familiebedrijven financieren hun groei vaak grotendeels uit eigen vermogen. Hun schulden zijn daarom vaak kleiner dan die van andere ondernemingen. Daardoor zijn familiebedrijven per definitie goedkoper uit met het aantrekken van vreemd vermogen. De bekende molensteen van rentebetalingen en aflossingen, die veel ondernemers sterk inperken in hun vrijheid, hangt familiebedrijven veelal niet om de nek.
Bij familiebedrijven staat geld verdienen niet voorop en slechts zelden is een familiebedrijf een vehikel om geld te genereren en vermogen op te bouwen. Familiebedrijven zijn over het algemeen terughoudend in het uitbesteden van werk aan lagelonenlanden, een maatregel die meestal uit kostenoverwegingen wordt genomen. De leiding van een familiebedrijf is, vergeleken met andere bedrijven, vaak geruime tijd in dezelfde handen. Ook de verhouding tussen directie en personeel steekt anders in elkaar; familiebedrijven zijn doorgaans meer begaan met hun medewerkers en terughoudender met het ontslaan van mensen.
Familiebedrijven spelen goed in op de nieuwste ontwikkelingen. Mede door de focus op de lange termijn vertrekken medewerkers niet snel, zodat kostbare kennis en ervaring behouden blijven. Door een gering verloop van personeel wordt kennis van generatie op generatie overgedragen. Ook de korte communicatielijnen in een familiebedrijf worden door werknemers – én afnemers – gewaardeerd.
Familiebedrijven zijn in strategisch opzicht flexibel en wendbaar, waardoor ze zich bij veranderingen in de markt direct kunnen aanpassen. Zoals een paard op een schaakbord stuurt de leiding het bedrijf in de goede richting. En vaak fungeert de oudere generatie in het familiebedrijf als vraagbaak.
Laat je zien, neem deel aan de komende uitgave!
Bent jij onderdeel van een echt Twents familiebedrijf, geeft jij vol passie en energie dagelijks leiding aan een familiebedrijf en lijkt het je leuk en interessant om deel te nemen? Pak dan deze kans om jouw familiebedrijf te presenteren en vertel bijvoorbeeld over de passie, professie en trots van jouw familiebedrijf.