A. Leering Enschede

Tonnie en Anthony Janssen

“Altijd optimistisch zijn en geen beren op de weg zien”

Toen Tonnie Janssen zijn zoon Anthony vroeg of hij in het familiebedrijf wilde komen werken, wilde Anthony in eerste instantie ‘nee’ zeggen: “Ik woonde in Amsterdam, had een leuke baan en zag geen reden om daar te vertrekken. Toch heb ik een jaar de tijd genomen om er goed over na te denken. Ik werd steeds enthousiaster en zag veel kansen. Uiteindelijk heb ik toch ‘ja’ gezegd.” Aldus Anthony Janssen (33), die in juni 2022 bij A. Leering Enschede begon als commercieel directeur.

Anthony: “Ik kwam terecht in een prachtig bedrijf dat hele mooie producten maakt. Maar ik zag ook dat het toekomstbestendiger moest worden. Ik had ideeën om stapsgewijs verbeteringen door te voeren. En dan uiteraard in overleg met mijn vader en met technisch directeur Rene Wagelaar. En na anderhalf jaar moet ik concluderen dat het me prima bevalt en ook dat het super mooi is om met mijn vader samen te werken.”

Zichtbaarder worden

“Een van de nieuwe speerpunten”, zegt vader Tonnie (64), “is om het contact met klanten te intensiveren. We willen ons beter in de organisatie van die klanten ‘innestelen’. Dan kunnen wij beter zien dat zij vaak behoefte hebben aan andere producten dan alleen die ze van oudsher bij ons afnemen. ‘Goh, kunnen jullie dat ook maken?’ horen we regelmatig. Zo kunnen we meer voor onze klanten betekenen.” “Daarnaast”, vult Anthony aan, “zijn we bezig met het vergroten van onze naamsbekendheid. Dat betekent onder andere veel meer gebruik maken van de digitale mogelijkheden zoals social media. Hiervoor hebben we een Leering Mediateam opgezet. Al met al moet het er toe leiden dat wij bij veel meer bestaande en potentiële klanten worden gezien als ‘partner in het roestvaststaal’”.

Verbouwing

En dan de meest in het oog springende stap: de verbouwing van beide panden aan de Kanaalstraat. Tonnie: “Het kantoorpersoneel dat eerst op de productielocatie op nummer 151 werkte, zit nu in het pand op nummer 139. Dit is ons nieuwe hoofdkantoor geworden. Ook zijn we bezig met de verduurzaming en modernisering van de panden met veel oog voor wat het personeel belangrijk vindt. Over een tijdje zul je versteld staan van de nieuwe aanblik van de gevels. En het personeel vindt de nieuwe ontwikkelingen maar wat mooi!” Naast de productielocaties aan de Kanaalstraat heeft A. Leering ook nog een locatie in Oldenzaal, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt belangrijke onderdelen maken. “Een waardevol onderdeel van ons bedrijf”, zegt Anthony.

Luisteren naar elkaar

Veel werknemers zijn al meer dan vijfentwintig jaar bij A. Leering in dienst. Tonnie: “We zeggen wel eens voor de gein ‘als je eenmaal bij Leering binnen bent, dan ga je nooit meer weg’. Je komt hier binnen in een echt familiebedrijf. We hebben een niet-hiërarchische organisatie en er wordt echt naar elkaar geluisterd. Op het gebied van veiligheid en arbeidsomstandigheden is alles goed in orde en we proberen het iedereen echt naar de zin te maken.” Anthony, samenvattend: “Ik geloof echt dat Leering een fijne werkgever is, daar doen we in ieder geval ons uiterste best voor.”

Trots en passie

Bij A. Leering wordt een heel breed scala aan roestvaststalen producten gemaakt, vanuit vier verschillende disciplines: Tank- en Apparatenbouw, Plasma- en Lasersnijden, Laserwelding en Metaalbewerking. Anthony: “Daar ben ik het meest trots op, die brede range aan producten voor meerdere branches. En mijn passie is om daarin nog meer stappen te zetten.” Tonnie: “Naast die grote variëteit ben ik er vooral trots op dat het ook zulke mooie producten zijn. Ik loop ’s ochtends altijd eerst door de werkplaats, gewoon om ervan te genieten. En waar ik vooral mijn ziel en zaligheid in leg, is het stroomlijnen en verbeteren van processen.” Anthony, tot slot: “Om die passie te ervaren en het gevoel van trots te bereiken, is het voor ons een voorwaarde om altijd optimistisch te zijn en geen beren op de weg te zien.”