Euverman Bedrijfsmakelaars / Euverman & Nuyts

Herman en Niels Euverman


“Mijn vader Herman is een wandelend archief”

In november 2023 was het precies 50 jaar geleden dat Herman Euverman beëdigd werd als makelaar. Hij werkt al zes jaar niet meer in het door hem opgerichte makelaarskantoor, maar voor de gelegenheid heeft zijn zoon en opvolger Niels hem gevraagd bij het interview te zitten. Het bedrijf dat nu vijf Twentse vestigingen telt, startte in 1974 op een slaapkamer in Zenderen.

Herman: “Niels was toen net geboren en als hij huilde terwijl er een klant was, ging mijn vrouw Suze snel een blokje met hem om.” Hij vertelt dat hij van de ene op de andere dag besloot om voor zichzelf te beginnen. Hij werkte bij een makelaars- en assurantiekantoor, maar hij moest zich daar tegen zijn zin in teveel bezighouden met assurantiën. “Vastgoed is mijn vak”, zegt hij stellig.

Het moet niet alleen om werk gaan

Het karakter en de drijfveren van Herman hebben de bedrijfscultuur van Euverman tot op de dag van vandaag gekleurd. In alle bedrijfstakken van het Euverman-concern is gezelligheid een kernwaarde. Dat geldt voor Euverman & Nuyts dat zich richt op particuliere woningen, maar evengoed voor Euverman Bedrijfsmakelaars & Vastgoedbeheerders en hun bedrijf Berends-Naafs makelaars voor onder andere de agrarische sector. Herman, glunderend: “Ik houd van lekker eten. Glas wijn erbij.” Niels: “En nog steeds vinden we dat het niet alleen om het werk moet gaan. We hebben geregeld festiviteiten, maar ook trainingen op locatie bijvoorbeeld.” Dagelijks wordt er gezamenlijk aan tafel geluncht. “Niet met luxe broodjes, maar heel basic met een zak brood op tafel”, schetst Herman de sfeer.

De overstap van zoon Niels

Groei en ontwikkeling zit in het DNA van Euverman. Sinds het begin heeft het bedrijf verschillende transformaties doorgemaakt. Trots laat Niels een lijst zien met logo’s en samenwerkingen die het bedrijf in de loop van de jaren gekend heeft. Toen een van de samenwerkingspartners ermee stopte, is Niels teruggekomen om in het bedrijf te komen werken. Hij woonde toen samen met zijn vrouw Amy in Amersfoort. Zij ontmoetten elkaar op de makelaarsopleiding in Eindhoven. Niels besloot dus al jong om makelaar te willen worden, in tegenstelling tot zijn zus Marlies die actief is in de retail. Niels werkte echter niet als makelaar voordat hij het bedrijf in stapte, maar als acquisiteur bij Lidl. “Ik miste de rust en de ruimte van Twente”, zegt hij over zijn terugkeer. Dat Niels de opvolger van zijn vader zou zijn, was zeker geen logica voor de familie. Herman: “De opvolger hoeft niet per se een familielid te zijn zoals in het koningshuis.” De ‘troonopvolging’ is dus niet voorbestemd voor een van de kinderen. Een capabele medewerker kan ook aandeelhouder worden.

Menselijk contact blijft essentieel

Groei blijft een streven als het aan Niels ligt; er mogen van hem vestigingen bij komen. Hoewel ze een digitaal platform hebben gebouwd voor kopers van een nieuwbouwhuis blijft het menselijke contact essentieel voor Euverman. “Mijn vader heeft ook altijd midden in de maatschappij gestaan en dat willen we nu nog graag uitdragen. Er is altijd wel een medewerker met een kind die sponsoring zoekt voor een lokale sportvereniging en dat ondersteunen we graag. Net als het Stiftfestival of de FBK Games. Daarnaast leiden we graag jonge mensen op en velen blijven daarna bij ons werken.”

Herman is het wandelende archief

Herman stapte op 1 januari 2017 uit het bedrijf. Nu komt hij zo nu en dan binnenwandelen om een praatje te maken. “Maar ik probeer ze niet teveel van het werk te houden hoor”, zegt hij met een knipoog. “Ik vind het een voordeel van het familiebedrijf dat er na de overdracht geen nieuwe sloten op de deur komen. Ik ben gewoon welkom en ik mag nog eens mee op een uitje. Ik voel me een ambassadeur voor het bedrijf.” De laatste jaren voor zijn vertrek werd Herman ‘chef special projects’ genoemd. “Hij deed de projecten die om extra aandacht vroegen. Nu is hij een welkome adviseur, of eigenlijk is hij ons wandelende archief.” Lachend: “Je hebt een digitaal of een papieren archief en je hebt Herman.”

Blik op de toekomst

Niels en Herman zijn dus nog steeds een goed team. Herman over zijn zoon: “Niels regeert met lossere hand, maar dat is prima. Het zal de tijdsgeest zijn.” De toekomst zien ze allebei positief in. Niels weet nog niet of het bedrijf ooit wordt overgenomen door een van zijn drie tieners. Zij zijn nog te jong en Niels is daar niet mee bezig. Hij heeft zijn blik gericht op de ontwikkeling van het bedrijf. Hij denkt bijvoorbeeld aan hun bedrijf Berends-Naafs dat zich bezighoudt met agrarisch vastgoed en de verdere ontwikkelingen van het nieuwbouwteam. “Daar is veel beweging momenteel. Maar ook binnen de Bedrijfsmakelaardij zien we nog volop mogelijkheden. Wij blijven voorlopig nog wel toegevoegde waarde houden.”