JHAB Interieur Styling

Jos, Addie en Harry Becker

“Na veertig jaar spat de passie er nog steeds af”

Bij de namen Jos, Harry en Addie Becker gaat er bij u waarschijnlijk niet direct een designlampje branden. Maar bij letters JHAB ziet u waarschijnlijk meteen de enige interieursnoepwinkel in Enschede voor zich. Meer dan dertig jaar geleden begonnen op de hoek van de Deurningerstraat en de Lasondersingel. Maar de geschiedenis van de drie broers gaat nog iets verder terug. Want zij zijn al de derde generatie.

De naam Becker is in onlosmakelijk verbonden met glas en verf. Ooit was het één familiebedrijf met meerdere winkels in Enschede en Hengelo. Sinds de drie zonen van de ene familietak echter begin jaren negentig zagen dat de verkoop van glas, verf en behang zich steeds meer verplaatste naar de grote bouwmarkten gingen zij zich meer toeleggen op interieurinrichting en daar hoorden uiteraard ook meubels bij. Iets wat bij het andere deel van de familie (neven) niet echt leefde. De winkel op de hoek van de Deurningerstraat werd gemoderniseerd en omgetoverd tot een interieurzaak met moderne design meubelen. De overige winkels van de drie broers (aan de Haaksbergerstraat en in Hengelo) werden korte tijd later gesloten en zij gingen zich helemaal richten op hun nieuwe passie.

Vanzelfsprekendheid

De familiebanden hebben hier nooit echt onder geleden, want ze werken daar waar mogelijk nog altijd samen. “We waren achttien, tweeëntwintig en drieëntwintig jaar toen we begin jaren tachtig de zaak overnamen. Daarvoor hadden we altijd al meegewerkt en het ging eigenlijk vanzelf. Er is ons nooit iets opgedrongen, we liepen al van jongs aan af mee. Een vanzelfsprekendheid eigenlijk. Maar toch zagen we tien jaar later dat het anders moest, daar waren we alle drie ook van overtuigd”, gaat Harry verder. Jos: “Zoals het toen ging tussen ons gaat het nu eigenlijk nog steeds; als er twee linksaf gaan, dan gaat de derde mee. Toen ons rond 1998 de mogelijkheid werd geboden om Spit & Lula over te nemen, hoefden we daar niet lang over na te denken en was de deal snel gesloten. Twee jaar later verwoestte de Vuurwerkramp ons pand aan de Deurningerstraat. We kregen daarna te maken met de Gemeente Enschede die niet bepaald meewerkte bij de afhandeling van de schade aan ons pand en wij besloten daar geen energie meer in te stoppen en ons te richten op onze nieuwe locatie aan de Haaksbergerstraat en doopten we Spit & Lula om tot JHAB.”

Eigen taken

De gebroeders Becker hebben zoals gezegd alle drie hun eigen taak. Zo zorgt Harry voor de inkoop en planning. Jos doet de administratie en is sinds 2014 ook verantwoordelijk voor de Auping-speciaalzaak aan de overzijde, de vroegere verfwinkel en latere verlichtingsspeciaalzaak. Addie is de techneut en zorgt tevens bij de klanten thuis voor de montage. Hoe houden jullie het vol in dit segment in een stad met een toch relatief laag inkomen? “We zitten zogezegd in een nichemarkt. Klein en overzichtelijk en onze klanten komen van heinde en verre. Veel mensen uit het westen komen hier lopend naar toe van het Valk Hotel of met de auto vanuit Ootmarsum. Kinderen van ouders die door ons ooit hun interieur in lieten richten en nu zelf elders wonen. Zeer divers. Vooral mensen uit het westen vinden het hier een verademing. We hebben alle tijd voor de klant en een nuchtere no nonsens-mentaliteit“, aldus Jos. Harry: “We hebben hier ook weinig te doen met chagrijnige mensen. Mensen gaan hier vaak blij weg. Wij adviseren en ontwerpen voor de klant op maat. Ieder mens is anders en dus ook ieder interieur. En modern design is tijdloos, écht duurzaam dus. Er staan hier modellen die al meer dan vijftien jaar in de collectie zitten.” Opvolging? “Nee”, klinkt het resoluut. Alleen Addie heeft kinderen, maar die doen heel wat anders. Wij gaan hier nog wel even door. We hebben er nog teveel lol in om te stoppen of om over een verkoop na te denken. Trouwens; aan wie dan?”

Weinig woorden

“Weet u. Alles gaat hier vanzelfsprekend. We hebben met z’n drieën weinig woorden nodig. Als wij afspreken met een klant op dinsdag tussen 12.00 en 13.00 uur, dan zijn wij daar ook en niet om 16.00 uur”, valt Addie tot slot in het gesprek.