OWK

Kim Masselink

“De menselijke factor is zó belangrijk”

“Het is toch fantastisch dat er in Twente nog zoveel familiebedrijven zijn zoals OWK? Wat we denk ik als familiebedrijven allemaal gemeen hebben, en daar mogen we best trots op zijn, is dat alle medewerkers oprecht gezamenlijk werken voor de klanten. Die klanten moeten in de eerste plaats tevreden zijn, dat is het uitgangspunt. En dat geldt zeker ook voor OWK. We doen er samen alles aan om altijd goed werk te leveren en wat is het dan mooi dat de klanten dat doorvertellen. Daar doe je het toch voor?!” Aldus Kim Masselink, die sinds 2007 mede-eigenaar is van de vestiging in Geesteren en het zusterbedrijf Faam – voorheen LogicQ – in Haaksbergen.

Ter illustratie: een greep uit de reviews: ‘Kozijnen geleverd en gemonteerd door OWK. Heel erg mooi geworden, zeer tevreden met het resultaat. Perfecte communicatie en service!…’ ‘Vandaag een tweede schuifpui bij ons geplaatst. Niets dan lof. Zeer zeker aan te bevelen. Oftewel gewoon ontzettend goed…’. ‘We hebben onze kozijnen al een tijdje, we zijn erg tevreden over dit bedrijf. Ramen, kozijnen en horren. Perfect geplaatst en heel vriendelijk personeel. Echt een aanrader…!’.

Wat doet OWK?

OWK produceert en monteert kunststof en aluminium bouwelementen voor zowel de zakelijke als de particuliere markt, voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. Geldt dat voor beide vestigingen? Kim: “Ja, alleen in Geesteren wordt alles van aluminium gemaakt en in Haaksbergen werken we alleen met kunststof.” Die bouwelementen betreffen ramen, deuren, schuifpuien en vliesgevels, die in eigen huis worden vervaardigd. Daarnaast levert OWK desgewenst accessoires zoals raamdecoratie, design beslag en horren. Al die producten zie je terug in tal van woningen, villa’s, landhuizen, openbare gebouwen, bedrijfspanden, enzovoorts. “Alle projecten zijn eigenlijk uniek”, zegt Kim. “We volgen de wensen van de klant en het komt ook regelmatig voor dat de tekening van een architect de basis vormt. Momenteel zie je veel strakkere, moderne huizen waarbij vaak voor aluminium wordt gekozen. Bij renovatieprojecten kiest men meestal voor kunststof. Maar wat de keuze ook is, beide materialen zijn mooi en wij zorgen ervoor dat de kwaliteit van de uitvoering altijd op het hoogste niveau staat. Niet voor niets noemen we onze monteurs ook wel de ambassadeurs van OWK.”

De veranderde organisatie

“Vanaf het moment dat ik compagnon werd, heb ik me met name gericht op de processen en de structuren binnen het bedrijf en het afstemmen daarop van de verschillende functies. Het ging om veel verschillende dingen waarbij ik me steeds de vraag stelde of alles nog wel efficiënt genoeg verliep.

Dat betekende ook dat de taakstellingen van de medewerkers werden aangescherpt en dat zij meer verantwoordelijkheden kregen. In het algemeen gingen alle medewerkers, die ik zo veel mogelijk meenam in het proces, goed om met deze veranderingen. Sterker nog, velen waren er aan toe. Maar je moet wel weloverwogen te werk gaan, stapsgewijs. Daarnaast legde ik meer nadruk op de zachte kanten van de bedrijfsvoering en dat was zeker destijds best bijzonder in de bouwwereld. Maar als rode draad door alle veranderingen heen wilde ik steeds meer en nadrukkelijker laten doorklinken dat OWK een flexibele en betrouwbare organisatie is die de beste kwaliteit en gedegen advies levert én waar het leuk werken is – ook niet onbelangrijk. Achteraf kan ik de conclusie trekken dat het proces dat we toen hebben ingezet de juiste keuze is geweest. Daarmee was ook de basis gelegd voor de geslaagde overname van LogicQ in 2014. Dat was niet in alle opzichten eenvoudig, maar al met al verliep het vrij soepel en zijn we erin geslaagd om er echt één bedrijf van te maken met dezelfde bedrijfscultuur. Die wordt vooral gekenmerkt door onderlinge verbondenheid, solidariteit en een fijne werksfeer. De belangrijke kenmerken van een familiebedrijf zijn in dit proces sterk naar voren gekomen.” Omdat Kim de naam van zusterbedrijf LogicQ – waar al kozijnen gemaakt werden met als voordeel dat de machines er bij de overname al waren – niet echt gelukkig vond, besloot ze die in 2023 te veranderen in Faam.

Blijven bijsturen

Kim kan tevreden terugkijken op het veranderingsproces dat zij in gang heeft gezet. “Dat klopt, ik denk dat we met zijn allen trots mogen zijn op waar we nu als bedrijf staan, want het is wel een teamprestatie. We zijn uitgegroeid tot een flexibele en stabiele organisatie, die in staat is door gezamenlijke inspanningen hele mooie projecten te maken en de beste kwaliteit en service te leveren. Elk project dat we afleveren met een gevoel van tevredenheid bij onze klanten maakt ons blij.” Is het proces nu dan ook afgerond? Kim: “Nee, hiermee ben je nooit klaar. Het is een blijvend proces van evalueren, betrokkenheid van de medewerkers blijven creëren, jezelf een spiegel voorhouden, bijsturen en waar nodig aanpassingen doen. De menselijke factor, aandacht voor onze medewerkers, is daarbij zó belangrijk. Om het kort samen te vatten: we mogen trots zijn op het feit dat we een Twents familiebedrijf zijn met alle wezenlijke kenmerken die daarbij horen. Dat durf ik te zeggen namens iedereen die hier werkt. En dat is ook de insteek voor een mooie verdere toekomst.”