Gebr. van der Meij Auto- en Bandenspecialisten

Roy van der Meij

“We hebben rubber in ons bloed”

Toen Roy (48) en Bas (44) Van der Meij in mei 2006 hun eigen bedrijf begonnen, konden ze niet vermoeden dat het zo snel zou gaan. Roy: “Pa ging in 2005 met pensioen bij het bedrijf waar Bas en ik ook vanaf ons veertiende jaar in de werkplaats hielpen. Zijn vertrek was voor ons reden om het op eigen kracht te proberen.”

“Veel klanten vroegen ons om voor onszelf te beginnen, een geweldige motivatie.” Ze noemden hun bedrijf simpelweg Gebr. Van der Meij Auto- en Bandenspecialisten. Ze begonnen aan de Rembrandtlaan in Enschede. “Dankzij het grote netwerk van pa hadden we al snel veel klanten en dat werden er steeds meer. Door de groei was een verhuizing onvermijdelijk. Toen dit pand aan de Lonnekerbrugstraat vrij kwam, grepen we onze kans en in 2016 zijn we verhuisd. Hier hebben we vier keer zoveel ruimte en dat is genoeg.”

“Laat pa nog maar lekker lang meelopen”

Toen vader Anno stopte, was hij nog maar zevenenvijftig. Om als pensionado toen al achter de geraniums te kruipen, zag hij niet zitten. Roy: “Het bloed kroop waar het niet gaan kan. Dus was hij bij ons van meet af aan actief met allerlei hand- en spandiensten. En hij loopt hier nog steeds elke dag rond. Bas en ik en de rest van het personeel zijn hier rond half acht voor een bak koffie en om bij te kletsen. Maar voor die tijd heeft pa alles al in gereedheid gebracht, van het aandoen van de verlichting tot het bijvullen van het koffieapparaat. Aan het eind van het jaar geeft hij het hele bedrijf een grote schoonmaak- en opruimbeurt en waar nodig schildert hij. Dan ziet alles er weer tiptop uit.” Lachend: “Laat hem dus nog maar lekker lang rondlopen.”

Prima samenwerking als broers

De taakverdeling tussen Roy en Bas is overzichtelijk: Roy gebruikt vooral zijn hoofd, Bas vooral zijn handen. Roy zit achter de receptie, maakt offertes, plant afspraken en doet een stuk boekhouding. Bij de boekhouding krijgt hij hulp van zijn vrouw Nadia en Michelle, de echtgenote van Bas.

Daarnaast wordt, onder leiding van Bas, de werkplaats bezet door Michel, Vincent en Ruben. Vader meegerekend bestaat het team dus uit acht personen. Dat worden er negen als ze een nieuwe monteur gevonden hebben. En bij tijd en wijle wordt het team aangevuld met een stagiair. “Stagiairs leren bij ons echt iets”, zegt Roy. “Het vak leren door te doen. Zoals pa ons vroeger ook leerde hoe alles in elkaar zit en hoe dingen werken.” Hoe gaat de samenwerking tussen de twee broers? Roy: “We kunnen zakelijk prima met elkaar overweg en overleggen alle belangrijke dingen samen.” En ook privé botert het goed: “We wonen zelfs naast elkaar, Bas met Michelle en hun drie kinderen en ik met Nadia en onze twee kinderen. En ja, ook wij leren onze kinderen al vroeg om met de handen te werken in plaats van de hele dag achter een scherm te zitten.” En zit daar tussen hen misschien de volgende generatie die het bedrijf voort zal zetten? “Ze zijn nog te jong om dat te voorspellen, maar dat hopen we natuurlijk wel.”

“Blijf lekker jezelf”

Gebr. Van der Meij verzorgt alles met betrekking tot banden, van uitlijnen tot opslag. En ook de verkoop van nieuwe banden van alle merken, zoals Vredestein. Roy:” Met Vredestein hebben we al tientallen jaren een goede relatie.” Naast de banden bestaat de dienstverlening onder meer uit onderhoud, reparatie, apk-keuringen, airco-service en meer. En daarvoor komen klanten uit heel Twente bij hen, maar ook van ver daarbuiten. Het geheim? “Er is geen geheim”, zegt Roy. “Mensen komen bij ons omdat we eerlijk zijn, kwaliteit leveren en vooral normaal doen. En dat is precies wat Roy andere ondernemers ook wil meegeven: “Blijf lekker jezelf, want zo ben je ook ondernemer geworden.” Tot slot: de toekomst? “Rustig aan verder groeien en blijven investeren in personeel, apparatuur en onderdelen. Ik moet er wel bij zeggen dat we onze dienstverlening verder gaan uitbreiden.” Hoe? “Dat is nog een verrassing”, besluit Roy raadselachtig. We gaan het meemaken…