Euverman Bedrijfsmakelaars en Vastgoedbeheerders
Niels & Herman Euverman
‘Die uitstraling hebben wij nu nog steeds’
Euverman Bedrijfsmakelaars & Vastgoedbeheerders is een bekende makelaar uit de regio. Net als vele andere makelaars is het bedrijf traditioneel ontstaan uit de woningmakelaardij. Oprichter Herman Euverman begon samen met zijn vrouw vanuit een slaapkamer. Inmiddels is Euverman onder leiding van de tweede generatie uitgegroeid tot een bedrijf met 30 medewerkers. Wij spraken beide heren.
Is jullie business nog steeds hetzelfde, als toen jullie begonnen?
In de basis bieden we nog steeds dezelfde dienstverlening, maar de manier van werken is veranderd. Vroeger gebruikten we een schoenendoos of een kaartenbak. Toen traden we op als onafhankelijke (beëdigde) bemiddelaar en brachten we vraag en aanbod bij elkaar, vertelt Herman. Nu fungeren we meer als adviseur voor de koper. Volgens Niels is het grote verschil dat we nu specialisten zijn in plaats van generalisten. Met Euverman Bedrijfsmakelaars en Vastgoedbeheerders bedienen we de markt van commercieel vastgoed en met Euverman & Nuyts (samen met compagnon Jeroen Nuyts) de woningmarkt.
Waar zijn jullie het meeste trots op?
We stonden bekend als betrouwbaar en degelijk. En die uitstraling hebben wij nu nog steeds, zegt Herman. We hebben meerdere crises overwonnen, zoals de kredietcrisis. We hebben periodes met hoge rentes meegemaakt en zagen huizenprijzen razendsnel dalen. Ondanks alles zijn veel klanten, zoals woningcorporaties en bouwbedrijven, ons trouw gebleven. Daar zijn we trots op. Het bevestigt dat we goed werk leveren.
Wat zou je, met de kennis die je nu hebt, zeker anders doen?
Toen ik jong was, had ik een enorme drang om te groeien. Of dat altijd de juiste aanpak was, is de vraag. Soms ging het te snel. Snelle groei kan de liquiditeit van je organisatie onder druk zetten. Vaak zie je dat de omzet snel groeit, maar het rendement achterblijft. Die drang zou ik nu temperen, geeft Herman toe.
Welke waardevolle inzichten zou je willen delen met andere familiebedrijven?
Het hangt natuurlijk af van het type bedrijf. Zorg voor goede informatievoorziening en deel deze met het kantoor. Creëer een prettige werksfeer en zorg dat medewerkers graag naar hun werk gaan. Het is ook belangrijk om regelmatig samen activiteiten te ondernemen. Hoe andere familiebedrijven dit aanpakken, is interessant om te weten.
Wat zien je als de voornaamste valkuil van een familiebedrijf?
Conflicten ontstaan wanneer de belangen uiteenlopen. We komen het in de praktijk helaas tegen dat onenigheid in families en dus ook bij familiebedrijven ontstaan. Bedrijfspanden en woningen moeten dan opnieuw worden getaxeerd wanneer bezittingen verdeeld moeten worden.
Wat zijn verdere ambities en toekomstperspectief?
We hebben zeker groeiambities in de regio. Lokale betrokkenheid is voor ons essentieel. We geloven in uitbreiding binnen aangrenzende gebieden. Het gaat ons niet om grootschaligheid, maar om beheersbaarheid.
Wat zou je andere Familiebedrijven willen meegeven?
Als er geen opvolging binnen de familie is, kijk dan naar de goede medewerkers om je heen. Betrek capabele mensen bij je organisatie. Het hoeft niet altijd een familielid te zijn die het bedrijf overneemt. Opvolging kan ook buiten de familie plaatsvinden, maar wel binnen het bedrijf. Het voordeel is dat je een gemotiveerde vennoot krijgt die kennis van zaken heeft en betrokken blijft.