Van Werkhoven Makelaardij

Petra van Werkhoven

“Het is geen rozengeur en maneschijn.”

Van Werkhoven Makelaars is een gecertificeerde VBO-makelaar in Hengelo. Naast het aan- en verkopen van onroerend goed in heel Twente, zijn ze ook actief in het technisch, financieel en commercieel beheer van woningen en bedrijf onroerend goed op nationaal niveau. Petra van Werkhoven vertegenwoordigt de derde generatie in de familie die zich nog steeds bezighoudt met onroerend goed. Onlangs hadden we een gesprek met haar.

Is jullie zakelijke aanpak nog steeds hetzelfde als in de begindagen?

Onze makelaardij heeft zijn oorsprong in de verzekeringsactiviteiten van mijn opa. Met de opbrengsten uit de verzekeringsbranche werd uiteindelijk geïnvesteerd in onroerend goed, wat de basis vormde voor onze huidige makelaardij. Het aan- en verkopen, taxeren en beheren van onroerend goed zijn nog steeds onze kernactiviteiten. “Vroeger reed je nog rond op de fiets met een uithangbord om aan te geven dat er een woning te huur was. Tijden zijn veranderd,” merkt Petra lachend op.

Waar zijn jullie het meest trots op?

Mijn opa zou het meest trots zijn dat ik als enige telg uit de familie de makelaardij heb voortgezet en niet de mannelijke tak. Mijn vader is ook trots dat het bedrijf door de 3e generatie wordt voortgezet. Ik heb een speciale opleiding ervoor gedaan, hoewel ik eigenlijk een betere baan in het westen van het land had. Door de ziekte van mijn vader werd ik teruggeroepen naar het thuisfront. Uit liefde voor de familie heb ik besloten het familiebedrijf verder voort te zetten. Ik neem beslissingen meestal op gevoel.

Wat zou je met de kennis van nu absoluut anders doen?

Ik weet niet of ik zaken anders zou doen. Ik ben helemaal niet ontevreden over wat ik nu doe en hoe ik het heb gedaan. Mijn vader was ziek, en in het begin ben ik redelijk blindgevaren op zijn mening. Dat was mijn onervarenheid. Achteraf had ik mij meer in zaken moeten verdiepen en onderzoeken. Daarin was ik wellicht wat naïef.

Welke waardevolle inzichten zou je willen delen met andere familiebedrijven?

Het is geen rozengeur en maneschijn in een familiebedrijf. Je ziet dat de oudere generatie de aandelen niet zo makkelijk overdraagt. In mijn geval vond ik dat lastig. Er waren twee kapiteins op een schip, wat een klein scheepje was en financieel een grote uitdaging was. Op een gegeven moment moet er maar één de baas zijn. Achteraf geeft mijn vader toe: “Met de wetenschap van nu hadden wij wellicht de overname eerder moeten doen.”

Wat beschouw je als de grootste valkuil van een familiebedrijf?

De emoties die binnen een familie spelen, kunnen soms tot onaangename situaties leiden. Denk aan emoties die tijdens kerstdiners naar boven komen. Gesprekken over het familiebedrijf vermengen zich dan met deze emoties. Het is geen eenvoudige situatie. Of er nu wel of geen familieleden in het bedrijf werken, een solide regeling is cruciaal.

Wat zijn verdere ambities en toekomstperspectief?

De nieuwe generaties een toekomst bieden. Mijn zoon of dochter gaat wellicht het vastgoedbedrijf overnemen, maar dat weet ik nog niet. Het voortbestaan van ons familiebedrijf hangt ervan af. Vanaf het begin was het ook niet de bedoeling dat ik het bedrijf zou overnemen. Ons familiebedrijf heeft wel een nieuwe generatie nodig: jonge honden die een nieuwe schwung aan zaken kunnen geven, of die nu van buiten of binnen de familie zijn.

Welk advies zou je andere familiebedrijven willen geven?

Als de intentie is om het bedrijf binnen de familie voort te zetten, betrek de volgende generatie dan vroegtijdig. Het bedrijf heeft niet alleen externe aspecten, maar ook interne dynamiek, en de opvolgers moeten inzicht krijgen in beide aspecten. Ik zou het liefst zien dat ze elders ervaring opdoen voordat ze in het familiebedrijf stappen. Dat vormt je op een bredere manier. Spring niet rechtstreeks vanuit de schoolbanken het familiebedrijf in. Daarmee loop je het risico dat je te eenzijdig wordt gevormd, en dat zou zonde zijn.