Olde Kalter Containerverhuur- en Grondwerken

Marc Everink en Gerald Visscher

Olde Kalter Containerverhuur- en Grondwerken leunt op een traditie van bijna 100 jaar ervaring, inmiddels heeft de vierde generatie de touwtjes in handen. Olde Kalter heeft op dit moment 25 hardwerkende medewerkers in dienst en is specialist in deze sectoren van middelgrote omvang. Wij hebben Marc en Gerald een aantal vragen voorgelegd.

Is jullie business nog steeds hetzelfde, als toen jullie begonnen?

‘In 1923 is Olde Kalter opgericht als een eenmanszaak. De werkzaamheden zijn begonnen met paard en wagen. Vanaf die periode is er hard gewerkt aan onze eigen ontwikkeling tot aan wat wij nu zijn. Van grondwerk en containerverhuur/transport tot aan verkeer en mobiliteit.’

Waar zijn jullie het meest trots op?

‘Dat we bijna 100 jaar bestaan (24-02-2022), de eerste eigenaar was één van de eersten met een transportbedrijf. Na de oorlog met behulp van het Marshall (opbouw) plan, is het bedrijf verder opgebouwd. Inmiddels is nu de vierde generatie aan het roer, iets waar wij ook trots op zijn’, zegt Gerald.

Wat gaan jullie zeker niet meer doen, wanneer jullie uit ervaring spreken?

Marc: ‘Uit de jaren is gebleken dat je niet moet wedden op 1 paard. Als het met één onderdeel iets minder gaat, dan hebben we nog andere bedrijfstakken. Het bedrijf is namelijk actief in diverse sectoren: grondwerken, containerverhuur/transporten, verkeer en mobiliteit.’

Wat zou waardevol zijn, wanneer je andere familiebedrijven spreekt?

‘Ik zou het hebben over hoe contact onderling is tussen de generaties, hoe gaat dat bij een ander bedrijf? Hoe gaan generaties met elkaar om en hoe communiceren ze met elkaar? Hoe je het ook went of keert je moet het met elkaar wel doen’, zegt Gerald.

Wat is volgens jullie de valkuil van een familiebedrijf?

‘Meegaand zijn met personeel, maar dan in overmaat, dat kan een valkuil zijn. Je kan het bedrijfsblindheid noemen, maar is dat een valkuil? Het kan bijvoorbeeld zijn dat je mensen heel lang wilt behouden, terwijl het bedrijf eronder lijdt’, zegt Marc.

Wat zijn verdere ambities en toekomstperspectief?

Gerald: ‘Dat je moet zien te overleven in deze onzekere en aankomende tijd’. ‘Stabiel doordraaien, hoe groter dat je wordt hoe minder overzicht je over het geheel krijgt, en hoe meer je afhankelijk bent van buitenstanders of anderen. De mix en grootte wat we nu hebben is goed te overzien en kunnen we eveneens met elkaar goed in de hand houden. Het is eigenlijk wel prima zo’, zegt Marc.

Wat zou je andere Familiebedrijven willen meegeven?

‘Zorgen dat je goede en vakbekwame mensen om je heen hebt en houdt. Houd het vriendelijk en sta open naar je werknemers toe, probeer conflicten te vermijden, want dat werkt ook door in de privésfeer. Als er wat is praat er met elkaar over en los het op’, aldus Marc en Gerald.