Twente kent vele familiebedrijven die al generaties lang een belangrijke rol spelen in de regio. Hun rijke geschiedenis en expertise is een voorbeeld voor velen. Daarom hebben wij enkele van deze Twentse familiebedrijven gevraagd om hun beste adviezen te delen met andere Twentse familiebedrijven. In deze blog lees je samengevat hun waardevolle inzichten en tips voor het runnen van een succesvol bedrijf. Van onderling respect tot het bijhouden van de laatste ontwikkelingen in de branche, deze bedrijven weten precies wat er nodig is om te blijven groeien en bloeien.

Generaties dicht bij elkaar houden

Als het gaat om het runnen van een succesvol familiebedrijf in Twente, is het van cruciaal belang om de verschillende generaties binnen de onderneming dicht bij elkaar te houden. Het is belangrijk om elkaar te respecteren en samen te werken, ongeacht de rollen die je binnen het bedrijf hebt. Je moet goed blijven communiceren om zo eventuele problemen op te lossen.

Privé en werk gescheiden houden

Wat veel Twentse familiebedrijven ook aangaven was, dat het belangrijk is om privé en werk gescheiden te houden en open te staan voor de mening van de jongere generatie. Je hebt andere belangen en samen moet je tot iets goeds komen. Geef daarbij de ruimte aan de nieuwe generatie om nieuwe ideeën te ontwikkelen. Je kan leren van de oudere generatie en inspiratie opdoen van de jongere generatie, én andersom!

Continuïteit waarborgen

Om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen, moet je voorop blijven lopen bij de ontwikkelingen in jouw vakgebied. Het daarbij belangrijk om te zorgen voor een gezonde mix aan leeftijden in je bedrijf. Dit is dynamisch, gezond en zinvol voor kennisoverdracht.

Jezelf blijven

Een andere belangrijke les die Twentse familiebedrijven meegeven, is om jezelf te blijven en je eigen draai eraan te geven. Als je vast blijft zitten in het maatkostuum van de vorige generatie, word het nooit ‘jouw ding’. Na verloop van tijd zit je niet op je plek en gaat het op den duur wringen. Het is daarom belangrijk om alert te zijn en te anticiperen op de tijdgeest.

Behoud goed contact met je personeel

Een ander punt wat ook vaak naar boven kwam was het personeel. Behoud goed contact met je personeel en blijf nuchter. Het is ook belangrijk om te zorgen dat je goede en vakbekwame mensen om je heen hebt en houdt. Houdt het vriendelijk en sta open naar je werknemers toe. Als er wat is, praat er met elkaar over en los het op. Het vermijden van conflicten is niet alleen goed voor de werksfeer, maar ook voor de privésfeer.

Tot slot, blijf flexibel en sta open voor veranderingen, maar behoud altijd je kernwaarden en identiteit. Blijf vooral genieten, doe waar je blij en gelukkig van wordt en kijk vooruit. Door deze adviezen ter harte te nemen, kunnen Twentse familiebedrijven de basis leggen voor een succesvolle toekomst.