De Delmar
Remi Groothuis
“Het is niet altijd een 10 geweest”
Remi Groothuis van De Delmar kantoormeubelen glundert. Het bericht dat De Delmar in de lijst van FD Gazellen staat met de meest snelgroeiende bedrijven van Oost-Nederland is nog geen uur oud. Toch wil hij geen succesverhaal vertellen: “Het is niet altijd een 10 geweest.” Hij is trots op wat er nu staat, maar het was zeker niet altijd gemakkelijk.
Het is nogal wat, wat Remi allemaal vertelt over wat de familie en het bedrijf hebben meegemaakt in een halve eeuw tijd. Het getuigt van grote veerkracht dat het bedrijf nog bestaat en zelfs groeit. Hoewel het grootste drama het ongeluk was waarbij Remi’s oudere broer was betrokken, was de grootste aderlating voor het bedrijf de brand uit 2001. Dit veranderde alles voor het bedrijf dat eigenhandig door vader Harry Groothuis was opgezet.
Het boertje uit het Oosten
Harry startte in 1971 als allround handelaar in spullen die uiteenliepen van koffiezetapparaten tot fietsen. Toen hij startte met tienerbureautjes begon het bedrijf te groeien en daarom kocht hij een kippenschuur aan de Delmaweg in Geesteren. “Zo is de bedrijfsnaam De Delmar ontstaan.” Harry deed zaken in het hele land en in het westen noemden ze hem het boertje uit het Oosten. “Altijd contant geld op zak. Een echte handelaar”, beschrijft hij zijn vader.
Noodlottig auto-ongeluk
De oudere broer van Remi was eigenlijk de beoogde opvolger, maar een noodlottig auto-ongeluk in 1995 veranderde alles. “Mijn broer heeft het overleefd, maar hij is nooit meer de oude geworden”, vat Remi de zwarte bladzijde uit de familiegeschiedenis samen. Remi wilde in die tijd vooral helpen. “Vanaf dat moment was ik eigenlijk de oudste geworden.” Het duurde echter lang voordat geaccepteerd werd dat Remi de opvolger zou zijn.
Brand!
Hoewel er zich een drama had afgespeeld, draaide De Delmar vijf jaar na het ongeluk een topjaar. Er waren zelfs nieuwbouwplannen in de maak. Remi kon daarom niet geloven wat hij zag toen hij op een nacht in het jaar 2001 terugfietste van de discotheek naar huis. Brand! De kippenschuur waarin De Delmar toen nog zat, stond volledig in brand. “De brandweer en mijn ouders waren al ter plaatse, maar mijn vader was in alle staten. We moesten hem met man en macht tegenhouden, want hij wilde naar binnen rennen om spullen te redden.” Ze zagen het bedrijf letterlijk in rook opgaan.
Een trotse vader
Er was even helemaal niets over, maar gelukkig kon de geplande nieuwbouw doorgaan. De Delmar bleef bestaan, al waren het zware tijden. Bijna leek het doek alsnog definitief te vallen toen de financiële crisis toesloeg in 2008. Remi: “Gelukkig bood mijn oom hulp om de boel weer vlot te trekken.” Hij had de mensen en de middelen om dat te kunnen doen. Pas vorig jaar heeft Remi het huidige pand, dat uiteindelijk toch gebouwd is, van zijn oom teruggekocht. Daarmee was een moeilijke periode afgesloten. “Mijn vader heeft toen gezegd dat hij trots op me is”, zegt hij opgetogen.
Circulair en vooruitstrevend
Remi kijk nu vooral vooruit en hij is behoorlijk vooruitstrevend. Hij wil dat zijn meubels grotendeels van herbruikbare materialen worden gemaakt. Hij noemt zichzelf geen pionier maar hij zou het graag zijn. “Ik ben zeg maar het tweede wagonnetje, maar ik zou wel de locomotief willen zijn. Wij willen wat doen aan onnodige verspilling.” De Delmar is namelijk al lang geen meubelhandel meer, maar een partner voor de totale kantoorinrichting. “We geven advies, denken mee en we upcyclen zoveel mogelijk bestaande meubels. Dat doen we bijvoorbeeld door bureaus kleiner te maken of bepaalde materialen opnieuw te gebruiken.”
Filosofische levenshouding
Remi heeft een sociaal hart en hij vindt het belangrijk dat zijn medewerkers zich gelukkig voelen. Hij staat filosofisch in het leven en hij wil in zijn vrije tijd zelfs jongeren gaan helpen om, in deze digitale tijd, weer wat tot zichzelf te komen. “Ik heb zoveel ellende meegemaakt dat ik geleerd heb waar het om gaat: geluk.” Remi had voor zijn gevoel vroeger geen andere keuze dan om in het bedrijf te stappen, anders was hij waarschijnlijk psycholoog geworden.
Steun van thuis
Remi zou graag zien dat zijn zoontje Kevin ooit de zaak voortzet. “Het hoeft niet, maar het zou wel mooi zijn als hij het gedachtegoed kan doorzetten.” Zijn vrouw Emmy werkt niet in het bedrijf, maar hij noemt haar zijn steunkader. “Ze kan me motiveren om door te zetten.” Doorzetten is sowieso iets dat Remi erg goed kent, hij kreeg dat mee van thuis. “In 2021 bestonden we vijftig jaar, en dat word je niet zomaar. De sleutel tot succes is om niet op te geven.”