Dupo

Wim en Marc Schutten

Vader en zoon, twee strategische denkers

Er klinkt trots door in hun verhalen als Wim en Marc Schutten van Dupo om de beurt vol passie vertellen over hun bedrijf. Vader en zoon praten onder meer over de machines die dag en nacht plastic meubelcomponenten vervaardigen die ze leveren aan meubelproducenten. Marc: “In de nacht werken de machines onbemand door. Zo kunnen we relatief goedkoop produceren en hoeven we niet uit te wijken naar het buitenland.” Dupo, met een pand langs de Enschedese Euregioweg, is de specialist als het gaat om meubelcomponenten zoals wieltjes of meubelglijders.

Van woonwijk naar bedrijventerrein

Het bedrijf kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Wim is namelijk niet de grondlegger van het bedrijf; dat is zijn oude baas en later compagnon Anne Duijn. Hij startte in 1971 nadat zijn werkgever, een bedrijf voor campingartikelen, failliet ging. Anne was daar verkoper en enkele buitenlandse leveranciers spoorden hem aan om hun producten wel te blijven verkopen in Nederland. Zo werd hij hun Nederlandse agent voor halffabricaten. Negen jaar later zocht Anne via een advertentie in Tubantia iemand om hem te komen versterken. “Ik heb daarop gesolliciteerd”, blikt Wim terug. In het begin werkte hij voornamelijk vanuit huis. Op den duur werd dat onhoudbaar. Wim: “Steeds vaker reden grote trailers de bungalowwijk in en uit en we hadden geen heftruck.” In 1995 verhuisde het bedrijf naar een be- drijfspand. Vanaf toen is Dupo verder gegroeid en werden er steeds meer medewerkers aangetrokken. In 2008 verhuisde de onderneming naar het huidige pand. Anne ging in het jaar 2000 met pensioen.

Productie en handel

Dupo is door de jaren heen getransformeerd van een agentschap naar een handelsorganisatie en producent van plastic onderdelen. Het bedrijf kent dan ook twee takken, die in hetzelfde pand zijn ondergebracht. De productie vindt plaats onder de naam Dupo Plastics. Dupo Enschede is de naam voor de handelsonderneming. De wereld van Dupo draait niet om trends, maar wel om vertrouwen. “Een meubelproducent is afhankelijk van een betrouwbare levering van onze onderdelen”, legt Marc uit. In de coronatijd hebben we gezien hoeveel ellende het oplevert als een Chinees bedrijf ineens niet meer bereikbaar is. Dat is een belangrijke reden dat wij de productie hier in de regio willen houden.”

Alles wat rolt, schuift en staat

In de spreekkamer staan ter demonstratie verschillende onderstellen van meubels. Langs de wand staan vitrinekasten vol met allerlei kleine onderdelen. Marc staat op en loopt naar een van de vitrinekasten. Wim verduidelijkt ondertussen: “We leveren van alles wat rolt, schuift en staat.” Zijn zoon haalt een klein onderdeel uit de kast om te illustreren wat ze bedoelen. Eenmaal terug bij de tafel laat hij triomfantelijk een klein onderdeel zien dat hij vasthoudt tussen duim en wijsvinger. Het is de trots van Dupo; een meubelglijder met slijtvast gelast vilt. Marc legt het op tafel zodat het bestudeerd kan worden. Het voelt stevig aan en het is niet te vergelijken met de meubelplakkertjes die om de haverklap vervangen moeten worden. “Wij zijn de enigen in Nederland die dit doen.” Het vilt wordt door een lasmachine op de glijders gelast.

Vader en zoon zijn snelle beslissers

Wim en Marc delen de eigenschap dat ze snel beslissingen kunnen nemen. Het zijn allebei strategische denkers en soms moet er een groot risico genomen worden. “Daar zijn we goed in”, zegt Wim. “Ik heb weleens een machine van honderdvijftigduizend euro gekocht, zonder dat we er een klant voor hadden. Dat is vanzelf goed gekomen.” En als een besluit niet goed uitpakt, gaan ze er niet over klagen. “Nee spijt kennen we dan niet”, reflecteert Marc.

Moeder en zus zijn anders

Marcs moeder en zus zitten anders in elkaar. Volgens de twee heren zijn zij veel creatiever en kunnen zij hun ei niet kwijt in de wereld van de plastic onderdelen. Hoewel Marcs zus wel in het bedrijf heeft gewerkt, voelde zij zich meer thuis in het onderwijs. Toch valt de appel niet ver van de boom, want ook zij houdt zich bezig met productontwikkeling bij het Fablab van Saxion.

De deur stond open voor opvolging

Marc werkte als tiener al mee in de zaak, in het magazijn. Na zijn studie bedrijfseconomie werkte hij in de accountancy en als businesscontroller. “Ik miste het contact met klanten”, vertelt hij over die tijd. Hij hoefde niet in het familiebedrijf te stappen, maar zijn vader zei dat de deur altijd open stond. Een voorwaarde was dat hij eerst ergens anders zou werken. Zo geschiedde. Nu voelt Marc zich helemaal thuis in zijn rol als toekomstig directeur: “De afwisseling is het leukst.” Zijn vader vult aan: “En er is altijd een technische uitdaging.”