Gebr. Poppink BV

Gert-Jan en Menno Poppink

Geen snelle winst, wel hoge kwaliteit en langdurige relaties

In een van de meest pittoreske gebieden van Twente, tussen de boerderijen en de uitgestrekte weilanden, zit Gebr. Poppink. Het bedrijf lijkt een kleine nederzetting in het buitengebied van Reutum, een dorp waarmee het bedrijf en de ondernemersfamilie versmolten zijn. “In bijna elke klas zit wel een Poppinkje”, zegt een van de vijf neven die samen het bedrijf runnen.

De aanstormende derde generatie van de ondernemersfamilie bestaat momenteel uit tien kinderen, maar zij zijn nog jong. Het zijn de kleinkinderen van de oprichters en broers Harrie en Johan Poppink. “Helaas is mijn vader in 2021 overleden na een kort ziekbed”, zegt Gert-Jan, de oudste van het stel over zijn vader Johan. Zijn jongere broer Peter-Bart werkt ook in het bedrijf en zijn zus en mede-eigenaar Marie-Louise werkt in de zorg. Gert-Jan voert vandaag het woord, samen met zijn neef Menno. De twee neven vertellen hoe dankbaar ze zijn dat ze in 2017 het veertigjarige jubileum hebben kunnen vieren toen de familie nog compleet was. Harrie, de vader van Menno en zijn twee broers Matthijs en Erik, is heden ten dage nog altijd aan de zaak te vinden.

Bescheiden en zeker niet te trots

Het bedrijf is een van de grotere spelers van de regio als het gaat om loon- en grondverzet. Ook bouwen ze zogenaamde Alasco dumpers en ze verkopen landbouwvoertuigen, waarvan ze tevens het onderhoud verzorgen. Daarnaast runnen ze met de buurman een boerderij. Menno: “We zijn een totaalaanbieder in de agrarische wereld en we doen ook veel op het gebied van grond-, weg- en waterbouw.” Kansen zien en pakken, dat kenmerkt het karakter van de familie. Net als bescheidenheid, want ze willen zeker niet te trots zijn. Betrouw- baarheid en aanpakken zijn andere kernwaarden. Besluiten nemen ze snel en de gevolgen nemen ze zoals ze komen. “En weer door!”, vervolgt Menno. “Terugkijken heeft geen zin, maar we nemen het goede mee.” Gert-Jan: “We leren van ervaringen, maar we blijven er niet te lang bij stil staan.” Ze gaan voor kwaliteit en langdurige relaties, niet voor de snelle winst.

Het startte met een overname

De broers Johan en Harrie richtten het bedrijf op in 1977. Of eigenlijk was er geen sprake van echte oprichting. Het bedrijf is min of meer ontstaan vanuit de passie van Johan. Aangezien destijds de boerderij te klein was om samen mee door te gaan, ging Harrie werken in de bouw en Johan bij de plaatselijke loonwerker. Toen de buurman besloot te stoppen met loonwerk hebben de broers de handen ineen geslagen en zijn ze samen verder gegaan als Gebr. Poppink.

Al vrij snel hielpen beide vrouwen ook mee met de administratie en facilitaire zaken. Een harde kern met goede medewerkers die het bedrijf trouw zijn, is de basis van het bedrijf Gebr. Poppink waarvoor nu ongeveer tweehonderd mensen werken.

Coöperatief samenwerken met familieleden

In het jubileumjaar 2017 was de bedrijfsoverdracht naar de tweede generatie. Allemaal werkten ze van jongs af aan al mee in het bedrijf. Er was altijd wel iets te doen en het werk is divers. Gert-Jan: “Dat is het voordeel van een bedrijf aan huis, er was van alles mogelijk.” Menno zegt: “Maar we hoefden niet in het bedrijf te komen werken.” Gert-Jan vult aan: “Maar op de een of andere manier trekt het toch.” Heden ten dage zijn de taken goed verdeeld. Alle neven werken op een ander onderdeel binnen het bedrijf. “We werken dus niet echt samen, maar we ondersteunen elkaar wel. Je moet er wat coöperatief in zitten als je met zoveel familieleden samenwerkt”, aldus Gert-Jan. Menno: “We staan elkaar half.”

Grote betrokkenheid bij Reutum

Hoewel het bedrijf ook vestigingen kent in Albergen, Daarle en Almelo is de familie Poppink met hun bedrijf erg betrokken bij Reutum. Vooral op de plaatselijke kleuterschool is het bedrijf populair. “Bijna alle kleuters van Reutum willen later bij Poppink werken”, zegt Menno. Kleine kinderen zijn vaak onder de indruk van de grote voertuigen die langsrijden. Behalve dat Poppink een belangrijke werkgever is voor het dorp staan ze ook graag klaar voor het verenigingsleven. Als er een vereniging aanklopt dan helpen we graag. “Samen met andere ondernemers moeten we het dorp toch een beetje draaiende houden.”

Zelf met de voeten in de klei

Menno zegt: “We zijn groot geworden door gewoon te blijven.” De heren staan geregeld zelf letterlijk met de voeten in de klei. Met tweehonderd medewerkers kunnen ze iedereen kennen en dat vinden ze belangrijk. “De lijntjes zijn kort en we kunnen indien noodzakelijk snel schakelen”, aldus Menno. Groei is niet hun streven, wel continuïteit: “We willen naar beter, niet naar meer.”