Engbers Lederwaren – Britt Engbers

“Op de 1e plaats komt de familie en dan pas het bedrijf.”

Engbers Bags, Travel & More is een familiebedrijf met een rijke historie van meer dan 90 jaar in Enschede en 30 jaar in Hengelo. Het verhaal begint met de grootvader van Erwin Engbers, die als 16-jarige in textielfabrieken in Ochtrup, Duitsland, werkte en samen met zijn vrouw besloot zelf handel te drijven. Ze begonnen op markten met kleine producten, zoals kammetjes, en gebruikten daarbij de humoristische slogan: “Haar of geen haar, kammen moet je maar.”

Na de oorlog groeide het bedrijf: van een bescheiden thuiswinkel in 1933 tot een uitbreiding in 1953, waarbij de winkel gestaag werd vergroot. In 1993 werd een tweede vestiging in Hengelo geopend, die later verhuisde naar een ruimer pand nabij het station.

Wat zou je, met de kennis die je nu hebt, zeker anders doen?

“Ik zag collega’s die snel groeiden en in sneltreinvaart meerdere filialen openden. Na een paar jaar was het voorbij, en dat was het dan. Wij zijn er nog steeds. Ondanks meerdere crisissen hebben wij het hoofd toch boven water kunnen houden. Dus als ik terugkijk, zou ik het niet echt anders hebben gedaan,” blikt Erwin terug.

Welke waardevolle inzichten zou je willen delen met andere familiebedrijven?

“Een familiebedrijf heeft als voordeel dat het informeler is,” zegt Paul. “Je kunt vaker iets tegen elkaar zeggen en de lijnen zijn kort. Er is een bepaalde laagdrempeligheid.” Ook zijn familiebedirjven meer service gericht en daar ligt bij ons ook de nadruk op.

Britt heeft ervaring opgedaan bij KPMG in Enschede, waar het er veel bureaucratischer aan toeging. “Ik ben blij dat ik deze ervaring heb opgedaan,” geeft Britt aan. “Hier is het veel laagdrempeliger. Ik heb het ondernemerschap van mijn ouders meegekregen. Na twee jaar hard werken bij KPMG dacht ik: hard werken kan ik ook voor mezelf. Vandaar dat ik uiteindelijk toch in de zaak ben gegaan.”

Erwin vindt het leuk om zijn kennis over te dragen, iets wat Britt en Paul met beide handen aangrijpen.

Wat zie je als de voornaamste valkuil van een familiebedrijf?

“Je kunt erin doordraven en 24/7 met de zaak bezig zijn. Het is belangrijk om daarin balans te vinden. Als je dat niet doet, kan het zomaar uit de hand lopen,” zegt Erwin.

“In het verleden heeft mijn privéleven er wel onder geleden. Nu heb ik meer afstand genomen. Maar soms droom ik er ’s nachts nog weleens van.”

Wat zijn jullie verdere ambities en toekomstperspectieven?

“Wij zijn nu een klein jaar onderweg en Britt wil het vak goed leren. Paul is al enige tijd mijn vennoot,” geeft Erwin aan. “Het is mooi dat nu ook mijn dochter zich bij het familiebedrijf heeft gevoegd.”

Onze ambitie ligt niet direct bij het uitbreiden van vestigingen in Twente, maar wel bij het verbeteren van ons assortiment. Daar zijn we in Hengelo al mee begonnen door, naast lederwaren, nu ook jassen aan te bieden.

Onze eerste prioriteit is om de huidige vestigingen op peil te houden en het bedrijf naar de 100 jaar te tillen.

“Een familiebedrijf heeft als voordeel dat het informeler is.”

Wat zou je andere familiebedrijven willen meegeven?

“Op de 1e plaats komt de familie en dan pas het bedrijf,” zegt Erwin. “Dat heb ik ook aan mijn dochters meegegeven. We hebben hele gesprekken gevoerd met Britt en mijn andere dochter Femke, die overigens in de marketing en communicatie elders werkt. Ik wil dat jullie geen ruzie krijgen. Een familiebedrijf blijft altijd kwetsbaar. Daarom gaat de familie boven de business.”