Aqua+

‘Ondernemerschap gaat niet alleen over winst.’

In een gesprek met Bas-Jan Walhof van Aqua+ uit Goor, duiken we dieper in de wereld van brandpreventie. Aqua+, met haar Twentse roots en meer dan 280 ervaren medewerkers, zet zich in voor veiligheid en continuïteit. Door een combinatie van technologische vooruitgang, certificeringen en een sterke bedrijfscultuur, bevestigen ze hun reputatie als toonaangevend partner in brandbeveiliging.

Is jullie business nog steeds hetzelfde, als toen jullie begonnen?

“Niets is meer hetzelfde,” zegt Bas-Jan. “Mijn betovergrootvader begon in een blekerij. Al snel startte hij een installatiebedrijf voor het repareren van koperen goten en daken. Mijn opa Rudolf kwam als 3e generatie in de jaren ’70 in aanraking met sprinklerinstallaties. Uiteindelijk zijn de installatiewerkzaamheden en sprinkleractiviteiten gesplitst. Onze bedrijfsnaam danken we aan die periode. Uit de installatietechniek en sprinklers is de naam Aqua+ ontstaan, wat ‘meer dan water’ betekent. Later lag de focus volledig op brandbeveiliging en alles wat daarmee te maken heeft.”

Waar zijn jullie het meeste trots op?

“Na bijna 130 jaar en constante ontwikkeling zijn we nog steeds een trots familiebedrijf. We spelen een cruciale rol in de gemeenschap van Hof van Twente en omgeving. In 2021 hebben we het Predicaat Koninklijk ontvangen. Slechts enkelen in Nederland krijgen dit, en in onze gemeente zijn wij de eerste.”

Wat zou je, met de kennis die je nu hebt, zeker anders doen?

“Eerder wilde ik zaken te snel veranderen. Het is belangrijk je medewerkers goed mee te nemen in veranderingen en rekening te houden met individuele omstandigheden. Elke medewerker reageert anders en denkt: ‘Wat betekent dat voor mij?’. Het is essentieel dat men kan meedenken in dit proces.”

Welke waardevolle informatie zou je van andere familiebedrijven willen ontvangen?

“Het vraagstuk van duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Familiebedrijven krijgen hiermee te maken, en de bijbehorende bureaucratie. Hoe pakken zij dit aan? Hoe focussen ze op lange termijn op duurzaamheid? Deze informatie zou voor mij waardevol zijn.”

Wat zie je als de voornaamste valkuil van een familiebedrijf?

“De grootste valkuil is te lang vasthouden aan tradities en de status quo. Hierdoor blijven sommige familiebedrijven achter in een snel veranderende wereld.”

Wat zijn verdere ambities en toekomstperspectief?

“Onze ambitie is goede brandbeveiliging bieden in Nederland en vooroplopen in ontwikkeling en innovatie. We hebben altijd geïnnoveerd en zijn daardoor gestaag gegroeid, op eigen kracht. Het behouden van de cultuur van het familiebedrijf is hierbij essentieel.”

Wat zou je andere familiebedrijven willen meegeven?

“Zie het familiebedrijf als een pijler van de samenleving. Het is een prachtige plek om te werken. Blijf trots en probeer, hoe klein je ook bent, een positieve bijdrage te hebben op de maatschappij. Ondernemerschap gaat niet alleen over winst.”