Het Theaterhotel Almelo
Esther Hammink
Het Theaterhotel Almelo werd onder leiding van de familie Hammink in 1991 geopend en is ontstaan uit het bekende familiebedrijf Van de Valk. Het Theaterhotel Almelo bestaat uit een theater, het hotel, diverse restaurants, zalen en congresaccommodaties. Momenteel zijn er ongeveer 150 mensen in dienst. Esther Hammink (4e generatie Van der Valk) is opgegroeid in het familiebedrijf en heeft van kinds af aan altijd meegewerkt. Sinds 2017 is ze samen met haar man Jan-Willem Holtmaat eigenaar.
Is jullie business nog steeds hetzelfde, als toen jullie begonnen?
‘De basis is natuurlijk altijd hetzelfde gebleven, want vanaf het begin van het Theaterhotel is alles gericht op het allerbeste voor onze gasten. Of ze nu komen eten, slapen, naar theater gaan of vergaderen, we willen iedereen een onvergetelijk verblijf bezorgen. Maar uiteraard ga je ook met de tijd mee, pas je je aan, aan de behoeften en wensen van de gast. Zo zijn er in de loop van de jaren twee restaurants bijgekomen, Tapas Solera en Dock 19 en staat er een nieuw te openen restaurant op de planning. Er is in 2009 een hele nieuwe hotelvleugel en een multifunctionele zaal van 1000m2 bijgebouwd en zijn thema’s als verduurzaming en automatisering momenteel heel actueel, maar in de basis blijft alles gericht op het in de watten leggen van de gast. Je blijft zoeken naar mogelijkheden om gasten nog beter op hun wenken te bedienen en verwachtingen te overtreffen, dus je verandert wel, maar blijft ook bij je leest.‘
Waar zijn jullie het meest trots op?
‘Wij zijn het meest trots op ons team, hoe we met elkaar samenwerken. De Corona jaren waren niet makkelijk. Met het oog op de lopende ontwikkelingen in de wereld lijkt het erop dat het ook niet makkelijker gaat worden, maar wij hebben ons er met het team doorheen geslagen en dat gaan wij ook nu doen. Iedere medewerker is voor ons even belangrijk en we zijn allemaal onderdeel van het geheel.’
Wat gaan jullie zeker niet meer doen, wanneer jullie uit ervaring spreken?
‘We maken allemaal wel eens fouten. Wat wij niet doen, is dezelfde fouten nog een keer maken. Daar streven wij naar. Van elke fout leer je namelijk. Je kijkt hoe je het in het vervolg beter kunt doen. Pas dan is een fout een goede fout geweest.’
Wat zou waardevol zijn, wanneer je andere familiebedrijven spreekt?
‘Wij zijn eigenlijk een familiebedrijf binnen een familiebedrijf. Als Van der Valk’jes zijn we soort van op dezelfde wijze opgevoed, we zijn immers allemaal familie. We werken allemaal van jongs af aan hard mee, zijn allen onderaan begonnen en ook al verschillen onze hotels, het werk komt in de basis altijd op hetzelfde neer: de gast verrassen. Wij zijn doorlopend over allerhande zaken met elkaar in contact. Leren van elkaar. Je begrijpt elkaar snel, hebt een bepaalde herkenning, dus dat communiceert makkelijk. En het is fijn om dat met elkaar te delen.’
Wat is volgens jullie de valkuil van een familiebedrijf?
‘Dat je té betrokken bent en het familiebedrijf niet kan loslaten. Het is een voordeel maar ook een nadeel. Wij hebben het altijd over de zaak. Ons bedrijf is ons kindje, je bent er altijd mee bezig. Je moet oppassen dat dit niet het enige is waar je het samen over hebt.’
Wat zijn verdere ambities en toekomstperspectief?
‘Wij zijn iedere dag bezig met onze ambities. Ook hoe wij met z’n allen beter kunnen worden. Denk aan automatiseren, verduurzamen, renoveren en natuurlijk kansen zien die zich op dat moment voordoen. Zo kwam recent het pand van onze buurman opeens beschikbaar. We droomden al jaren om daar nog een restaurant in te beginnen. Mooi pand, perfecte locatie. Alleen, zo na de crisis, eigenlijk voor ons compleet de verkeerde tijd. Gelukkig hebben we het toch voor elkaar gekregen en gaan we er dit jaar een authentiek Italiaans restaurant van maken. We zijn, waar mogelijk, altijd in beweging. De coronacrisis heeft ook nieuwe inzichten gegeven. Hoe zwaar het ook was, we hebben ons altijd voorgehouden er – na het herstel- uiteindelijk sterker uit te komen.’
Wat zou je andere Familiebedrijven willen meegeven?
‘Vooral heel hard genieten, doe waar je blij en gelukkig van wordt en kijk vooruit. Maar praat ook met elkaar, ook wanneer er moeilijke dingen zijn. Ga samen de discussie aan, en ga samen weer verder.’