Mees van den Brink BV

‘Ik geloofde in wat ik deed, en dat is uitgekomen.’

Met een assortiment van meer dan 50.000 slangen en toebehoren staat Mees van den Brink Haaksbergen BV al ruim vier decennia bekend als toonaangevende leverancier, zowel nationaal als internationaal. Ze zijn gespecialiseerd in slangen, koppelingen en appendages en hebben filialen in Haaksbergen, Veenendaal, Drachten en Ridderkerk. Daarnaast zijn ze ook in het buitenland actief. We spraken met Mees, de oprichter, en zijn twee zonen de huidige eigenaren, Bart en Bob.

Is jullie business nog steeds hetzelfde als toen jullie begonnen?

Mees van den Brink trapt als eerste af. “In eerste instantie ben ik begonnen met het verkopen van brandslangen. Ik vroeg me al gauw af: ‘Er moeten toch ook nog andere slangen zijn?’ Daarom ben ik me daarin gaan verdiepen. In 1975 ben ik begonnen met de verkoop van verschillende soorten slangen en koppelingen. Daarmee zijn we nooit meer gestopt. Ik wist niet dat er zoveel soorten slangen en koppelingen waren; gelukkig maar, want dat is nu onze core business. Ja, onze business is vanaf het begin wel veranderd.”

Waar zijn jullie het meeste trots op?

Mees geeft aan: “Ik ben het meest trots op het feit dat ik achter mijn eigen gedachten stond. Ik wilde de grootste leveranciers van slangen en koppelingen in Nederland worden. Ik geloofde in wat ik deed, en dat is uitgekomen.” Daarnaast zijn we ook erg trots op de reis die we hebben gemaakt, vult Bob aan. “We zijn nu in 7 landen actief. Ook zijn we trots op ons lage personeelsverloop. Er zijn medewerkers die vanaf het eerste uur nog steeds bij ons werken.”

Wat zou je, met de kennis die je nu hebt, zeker anders doen?

“In ieder geval vijf talen vloeiend spreken. Overigens heb ik nergens spijt van,” zegt Mees. “Het is belangrijk om op te letten welk vlees je in de kuip hebt. Sommige mensen hebben bepaalde trekken. Het is verstandig eerst tot tien te tellen voordat je een belangrijke beslissing neemt. We hebben ook wel eens ad-hoc beslissingen genomen die we achteraf beter niet hadden kunnen doen,” legt Bob uit.

Welke waardevolle inzichten zou je willen delen met andere familiebedrijven?

“De betrokkenheid bij het familiebedrijf is vele malen groter dan bij een regulier bedrijf. Hoe pakken andere familiebedrijven dit aan, vooral als sommige familieleden niet volledig betrokken zijn bij het bedrijf? Hoe blijven zij op de hoogte van wat er speelt? Wij gaan maandelijks samen eten en praten elkaar dan bij.”

Wat zien je als de voornaamste valkuil van een familiebedrijf?

De overdracht van het familiebedrijf moet goed georganiseerd worden. Het is cruciaal elk familielid hierin mee te nemen en alles zorgvuldig te regelen en te organiseren.

Wat zijn verdere ambities en toekomstperspectief?

Groei en uitdaging blijven houden. Wij hebben nu onze focus op havensteden gelegd. Havensteden zoals Bremen en Singapore zouden een mooie toevoeging zijn. Dit doen wij door een overname te doen of van grond af aan op te bouwen. In beide gevallen blijft het een uitdaging. Dat willen wij graag.

Wat zou je andere Familiebedrijven willen meegeven?

We willen graag benadrukken hoe belangrijk het is om het familiegevoel binnen het bedrijf te behouden. Een familiebedrijf klinkt wellicht gezellig, maar dat is het niet altijd. Je moet er moeite voor doen om het gezellig te houden, om aan een positieve sfeer te werken. Problemen van medewerkers dien je te proberen op te lossen, op dezelfde manier als je zou doen bij je eigen familieleden.