Rijschool Brunen

‘Zij kijken toch iets anders naar de zaak’

Rijschool Brunen is een bekende rijschool in Enschede en wijde omgeving. Dit Twentse familiebedrijf, geleid door René Brunen, van de tweede generatie, zet zich in voor de hoogste onderwijskwaliteit. Samen met zijn zonen Tom, Steven, Mart en 65 medewerkers bewijst René Brunen dat constante verbetering en ontwikkeling de sleutel zijn tot uitmuntendheid in de rijschoolbranche. Wij hadden onlangs een gesprek met René Brunen.

Is jullie business nog steeds hetzelfde als toen jullie begonnen?

Sinds 1961 is onze branche enorm veranderd. In het begin was het een vrij beroep; je had geen papieren hiervoor nodig. Met de tijd kwam er meer wet- en regelgeving. Het werd door de overheid meer gereguleerd. Aanvankelijk was het een rondje om de kerk en je had je rijbewijs. Nu heb je veel meer lessen nodig. Logisch, want je hebt ook meer weggebruikers en meer verkeersregels en verantwoordelijkheid. Differentiatie is ook doorgevoerd: voor elk type motorrijtuig is er een apart examen.

Waar zijn jullie het meeste trots op?

De veranderingen in branche volgen elkaar snel op. Daarop hebben wij altijd snel op geanticipeerd en gereageerd. Wij zijn altijd bezig geweest met product ontwikkeling. Hoe kunnen wij onze dienstverlening daar waar mogelijk verbeteren? Bijvoorbeeld door het inzetten van onze back-office en service voor het behalen van het rijbewijs. Daar zijn wij trots op. Het meeste trots zijn wij op ons familiebedrijf. Klanten voelen dat. De binding met onze klanten in een warme familiare sfeer.

Wat zou je, met de kennis die je nu hebt, zeker anders doen?

Als ik terugkijk, zou dat wellicht mijn manier van leidinggeven zijn. Ik heb het leiderschap overgenomen van mijn vader terwijl ik een heel ander persona ben. Van mijn vader had ik meer een baas-werknemerverhouding meegekregen. Ook goed voor die tijd. Ik geef nu liever leiding vanuit de menselijk maat. Meer vanuit een familiegedachte. Je zou het de rol van een people manager kunnen noemen. Hierbij passen een paar belangrijke kernwaarden: zelfstandigheid, ontwikkeling en welzijn van de medewerker.

Welke waardevolle inzichten zou je willen delen met andere familiebedrijven?

Welke vraagstukken zijn belangrijk bij overnameprocessen? Familiebedrijven die een sterke groei door hebben gemaakt, wat is hun story. Hoe hebben zij dat gedaan? Belangrijk bij de overname van het bedrijf is om een adviserende coach mee te laten kijken naar de verschillende typen mensen waarmee je te maken hebt.

Wat zie je als de voornaamste valkuil van een familiebedrijf?

Als je denkt dat het goed gaat en de gedachte hebt dat het goed blijft. Dat kan een belangrijke valkuil zijn. Je moet telkens weer kijken waar de uitdagingen liggen. Altijd oplettend zijn. Elke klacht die je krijgt, moet je uit een soort dankbaarheid ontvangen en je voordeel mee doen.

Wat zijn verdere ambities en toekomstperspectief?

In samenwerking met Hogeschool Saxion ontwikkelen wij nu een eigen Brunen rijopleiding. Wij hebben voor een tijdje geleden een vestiging in Almelo geopend. Wij kijken nu met een knipoog richting Deventer. Daarvoor willen wij onze eigen opleidingen en processen zover ontwikkelen dat wij makkelijk kunnen doorgroeien.

Wat zou je andere familiebedrijven willen meegeven?

Wij willen onze kinderen in het begin zoveel mogelijk vertrouwen en zelfstandigheid geven. Geef de volgende generatie een bepaalde vrijheid en een eigen zienswijze binnen het familiebedrijf. Dat is belangrijk, want zij kijken toch iets anders naar de zaak.