Schipper Techniek

Johan Schipper

‘Ik heb geleerd om de rug te rechten en dan weer door!’

Schipper Techniek, een familiebedrijf dat zichzelf ziet als een hechte familie van bedrijven, werd opgericht in 1981 door Antoon Schipper. Het bestaat nu uit drie unieke bedrijven: een technische groothandel, het servicebedrijf STS en het uitzendbureau Manschap. De leiding is nu in handen van de tweede generatie, Johan Schipper. We hebben Johan een reeks vragen gesteld over het bedrijf.

Is jullie business nog steeds hetzelfde, als toen jullie begonnen?

“Mijn vader begon als monteur van speciale aandrijvingen in de textielindustrie,” legt Johan uit. “Hij legde de basis voor het bedrijf vanuit het schuurtje bij ons huis door aandrijvingen voor de textielindustrie te repareren en te onderhouden. Al snel kregen we de vraag: ‘Als je motoren en tandwielkasten reviseert, kun je dan ook de benodigde onderdelen leveren?’ Deze combinatie van service en toelevering heeft ons in de loop der jaren gevormd tot het Schipper Techniek van nu.

“Ons bedrijf heeft zich in ruim veertig jaar ontwikkeld. We zijn uitgegroeid tot een totaalleverancier van technische onderdelen en bieden onze klanten een breed scala aan technische diensten. Daarnaast hebben we ons uitzendbureau Manschap, dat onze klanten ondersteunt bij het vinden van de juiste medewerkers. We zijn trots op onze identiteit als familiebedrijf, met ongeveer 150 mensen die onze waarden van samenwerking en gemoedelijkheid belichamen.”

Op wat zijn jullie het meest trots?

Met een glimlach antwoordt Johan: “Ik ben het meest trots op de geweldige mensen die we hebben en de klanten waarmee we samenwerken. Zelfs in moeilijkere tijden zijn onze medewerkers en relaties altijd trouw gebleven aan ons bedrijf en aan mij, en dat waardeer ik enorm. Dankzij hen hebben we altijd standgehouden, mede dankzij de steun en het geduld van mijn vader.”

Wat zou je, met de kennis die je nu hebt, zeker anders doen?

“Als ik terugkijk, realiseer ik me dat ik te onrustig was. Ik probeerde te veel tegelijk te doen en verloor soms het overzicht,” bekent Johan. “Ik heb moeten leren me te concentreren op de dingen waar ik goed in ben en oplossingen te vinden voor zaken waarin ik minder bedreven ben. Ik ben bijvoorbeeld geen goede manager, dus recentelijk heb ik iemand aangenomen die daar wel goed in is.”

Welke waardevolle inzichten zou je willen delen met andere familiebedrijven?

“Het is interessant om te horen hoe andere familiebedrijven omgaan met flexibele werktijden voor hun medewerkers. Flexibele werktijden en thuiswerken zijn gekomen om te blijven. Ik ben benieuwd hoe andere familiebedrijven dit beleid al dan niet toepassen voor hun medewerkers. Ook ben ik benieuwd naar hoe andere familiebedrijven invulling geven aan duurzaamheid en de gevolgen van de klimaattransitie.”

Wat zien jullie als de voornaamste valkuil van een familiebedrijf?

“Communicatie is de grootste uitdaging,” zegt Johan. “Mijn vader had altijd veel geduld en benadrukte dat eerlijke communicatie cruciaal is. In Twente zijn we niet altijd van die grote praters, en soms stapelen problemen zich daardoor op, wat in een familiebedrijf extra lastig kan zijn.”

Wat zijn verdere ambities en toekomstperspectief?

“We zijn gedreven om verder te groeien en samen met onze medewerkers het bedrijf verder uit te bouwen. Ouder worden betekent niet dat onze ambitie vervaagt. Integendeel, we willen groeien om de kosten en investeringen de baas te blijven. Met momenteel zes vestigingen in Oost-Nederland overwegen we om nog meer locaties toe te voegen, want lokale aanwezigheid op de markt is voor ons essentieel om de best mogelijke service te bieden en een persoonlijke relatie met de klant op te bouwen.”

Wat zou je andere Familiebedrijven willen meegeven?

“Als ondernemer in een familiebedrijf heb je een groot incasseringsvermogen nodig, daar moet je je altijd bewust van zijn. Incasseringsvermogen is één van de belangrijkste eigenschappen die je moet hebben. Problemen en uitdagingen zijn er altijd en komen vaak bij jou terecht, waarbij zakelijke en persoonlijke zaken soms door elkaar lopen. Het is een open deur, maar als je elkaar respecteert en open en eerlijk communiceert, komt uiteindelijk alles goed.”