Vondel Koeken

Bob Ruhof en Monique Ruhof

In de jaren 70 bedacht Frans Ruhof het heerlijke en unieke recept van de overal bekende Vondelkoeken. Destijds was de bakkerij gevestigd aan de Joost van den Vondellaan in Deventer, waaraan de legendarische koek zijn naam heeft ontleend. De familietraditie wordt nu, 35 jaar later, voortgezet door Bob, Monique en kleinzoon Gijs Ruhof in Almelo.

Is jullie business nog steeds hetzelfde, als toen jullie begonnen?

Nee, het is heel anders geworden, geeft Bob aan. Onze omzet bestaat nu voor bijna 60% uit koekabonnementen die we hebben met horeca gerelateerde bedrijven in de omgeving en in heel Nederland. Een gemiddelde horecaonderneming schenkt al gauw 1200 kopjes koffie per week en daar hoort natuurlijk een Vondelkoekje bij. De overige omzet bestaat uit op maat gemaakte opdrachten, zoals speciale relatiegeschenken voor bedrijven. Vroeger waren we alleen gericht op business-to-consumer.

Waar zijn jullie het meeste trots op?

Op ons oude familierecept. Onze Vondelkoeken worden nog steeds volgens dit recept gemaakt, zelfs met dezelfde ingrediënten als 30 of 40 jaar geleden. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld nog steeds dezelfde bloemleverancier. Het recept is ons geheim. We maken koeken die andere bakkers niet kunnen maken.

Wat ga je zeker niet meer doen, wanneer je uit ervaring spreekt?

In het begin gaven we nog wel eens korting, maar dat doen we niet meer. Wij kunnen de koeken zo maken als de klant dat wenst. Het bijzondere van onze koeken is dat ze geen conserveringsmiddelen bevatten. Ze kunnen een week lang als versproduct worden geserveerd zonder dat het afbreuk doet aan de kwaliteit. Dan mag je er ook een bepaalde prijs tegenover zetten, vinden we.

Wat zou waardevol zijn, wanneer je andere familiebedrijven spreekt.

We hebben respect voor wat andere familiebedrijven neerzetten. Hoe doen ze dat? Wat kunnen we daarvan leren zonder dat er veel risico’s mee gemoeid zijn?

Wat is volgens jullie de valkuil van een familiebedrijf?

Vaak werken in familiebedrijven veel familieleden mee. De valkuil kan zijn dat je te eigen wordt. Je moet altijd kritisch op jezelf en de mensen om je heen blijven. Op het moment dat het familie van je is, ga je daar toch anders mee om.

Wat zijn verdere ambities en toekomstperspectief?

‘We zitten vlak bij Bolletjes’ grinnikt Bob hardop. Met andere woorden, ……… Nee, zonder gekheid op een stokje. We hebben vele mooie horecagelegenheden op niveau die het vondelkoekje nog niet serveren. Wij willen graag in elke respectabele stad in Nederland waar zo’n mooi een restaurant is gevestigd, ons koekje wordt geserveerd.

Wat zou je andere Familiebedrijven willen meegeven?

Wees trots op wat je voorganger mee begonnen is. Dat heeft vaak een veel energie gekost om daar te komen. Mijn vader heeft dit heerlijke recept bedacht. Dat vinden wij wel heel bijzonder en zijn we erg trots op.