Waarom familiebedrijven hun (hi)story moeten blijven delen
Elke Twentse ondernemer weet: een familiebedrijf is meer dan een economische entiteit. Het is een levend geheel, gevormd door generaties van inzet, ambacht en toewijding. Maar lang niet elk familiebedrijf benut zijn eigen geschiedenis als strategisch instrument. Zonde, want juist in het delen van die rijke historie ligt een enorme kracht verscholen. Op deze pagina verkennen we hoe het delen van de familietraditie, waarden en verhalen bijdraagt aan continuïteit, zichtbaarheid, innovatie en duurzame groei.

Maak van je familiebedrijf een merk
In een tijd waarin klanten, medewerkers en zakenpartners steeds vaker op zoek zijn naar betekenis, is een goed verteld familieverhaal goud waard. Merken en producten met een verhaal blijven beter hangen. Ze raken, inspireren en geven vertrouwen. Het zijn niet de cijfers of producten die mensen onthouden, maar de verhalen erachter.
Een authentiek familieverhaal verhoogt de merkwaarde en maakt een product of dienst uniek. Klanten kiezen niet alleen voor wat je levert, maar ook voor wie je bent en waar je vandaan komt. Zeker in Twente, waar nuchterheid en verbondenheid diep verankerd zijn, biedt storytelling een onderscheidende kracht ten opzichte van bedrijven zonder historisch fundament.
Versterken employer branding en employability
In een competitieve arbeidsmarkt kan een sterk employer brand dat goed communiceert wat het uniek maakt—zoals een rijke familiegeschiedenis—een bedrijf helpen zich te onderscheiden. Het delen van je authentieke familieverhaal draagt niet alleen bij aan je employer branding, maar verbetert ook de employability van je team door het versterken van de bedrijfscultuur en waarden. Dit maakt je niet alleen aantrekkelijker als werkgever maar helpt medewerkers ook om hun vaardigheden en loopbaanontwikkeling af te stemmen op de unieke aspecten van jouw familiebedrijf. Een krachtig verhaal kan je onderscheiden op de arbeidsmarkt, medewerkers transformeren in merkambassadeurs en nieuwe talenten aantrekken die zich verbonden voelen met jouw missie.
Baan Twente zag hoe het delen van hun familieverhaal zorgde voor trots onder de 200 medewerkers én nieuwe klanten. “Bijna iedereen wilde een magazine mee naar huis nemen, en ja, we hebben er zelfs een nieuwe klant aan overgehouden.”
Meer regionale bekendheid
Familiebedrijven doen bij voorkeur zaken met andere familiebedrijven. Dat is logisch: men begrijpt elkaar, denkt op dezelfde manier over betrokkenheid, betrouwbaarheid en langetermijnrelaties. Maar samenwerking ontstaat pas als men elkaar kent. “Onbekend maakt onbemind en bekende maakt eensgezind.” Door je verhaal te delen, vergroot je de zichtbaarheid binnen het regionale netwerk. Je laat zien wie je bent, wat je drijft en waarvoor je staat.
Het artikel heeft echt voor herkenning gezorgd, zelfs buiten Twente kregen ze reacties. De fotosessie en het event waren professioneel en zorgden voor extra zichtbaarheid. Dat hadden wij zelf niet zo snel geïnitieerd.
Je familiestory inzetten als marketingtool
Jouw bedrijf heeft geen standaard oorsprong – en dus ook geen standaardverhaal. Door je verhaal te delen, geef je betekenis aan je merk. Klanten verbinden zich niet alleen aan je product of dienst, maar aan je missie, je verleden en je ambitie. Je familiestory is een krachtig marketingmiddel dat bijdraagt aan een onderscheidende merkidentiteit, zowel online als offline.
We kregen veel positieve reacties, ook via sociale media. Het is marketing met een groot bereik, maar dan op een persoonlijke manier. Het exemplaar ligt standaard op tafel voor klanten en relaties.
Strategisch middel
De geschiedenis van een familiebedrijf is meer dan een mooi verhaal voor het archief. Het is een strategisch middel voor verbinding, zichtbaarheid, werving, merkversterking en continuïteit. Door het actief te delen, ontstaat er nieuwe energie, herkenning en trots. Bij medewerkers, klanten, opvolgers en partners.