Gebr. Poppink BV

‘Wees zuinig op je personeel!’

Gebr. Poppink BV in Reutum is een loon-, grondverzet-, transport-, aannemings-, mechanisatie- en dumperbouwbedrijf. Momenteel werken ze met ± 150 medewerkers in de volgende bedrijven: loon- en grondverzet, landbouwmechanisatie, Alasco dumperbouw en aannemingsbedrijf in de grond- weg en waterbouw. Het bedrijf beschikt over veel ervaring op dit terrein en heeft geavanceerde machines met vakkundig personeel. De grondverzet tak is hierin de grootste van Gebr. Poppink Reutum.

Is jullie business nog steeds hetzelfde, als toen jullie begonnen?

Wij zijn vanuit een boerenbedrijf met melkkoeien ontstaan en als loonwerkers bij boeren begonnen. Het oogsten en het dorsen van graan dat was onze toenmalige core business. Later kwamen daar de grondverzetmachines bij. Het repareren van deze machines was nog maar een kleine stap. Zo is het mechanisatiebedrijf ontstaan. Het loonwerk bestrijkt binnen ons bedrijf ca. 30 tot 40%. De rest van onze activiteiten is in de loop van de tijd er allemaal bijgekomen.

Waar zijn jullie het meeste trots op?

Misschien wel op het personeel. Wij hebben namelijk hele trouwe medewerkers, die al jaren bij ons werken. De kracht ligt in, dat wij (lees: directie) altijd als eerste en als laatste aanwezig zijn. Het is niet die heren van Poppink en zij. Maar wij proberen altijd tussen onze medewerkers te staan.

Wat ga je zeker niet meer doen, wanneer je uit ervaring spreekt?

Schoenmaker blijf bij je leest. Blijf je core business doen. Wij kijken nu, beter dan vroeger, naar het verdienmodel. Wat levert het op? Wij kijken wel of dat wel rendabel is. Wij gaan niet zomaar machines aanschaffen als wij niet zeker weten of we hier wel werk voor hebben.

Wat zou waardevol zijn, wanneer je andere familiebedrijven spreekt?

Omgang met de huidige werknemers. Het personeelsbeleid is er niet gemakkelijker op geworden. Wij zijn het gelukkig op dat vlak altijd met elkaar eens. Daarnaast is het privé en zakelijk gescheiden houden altijd een uitdaging. Hoe doen andere familiebedrijven dat?

Wat is volgens jullie de valkuil van een familiebedrijf?

Wij hebben ervoor gekozen om de partners van de directie niet in het bedrijf mee te laten werken. Het gevaar schuilt daarin, dat er geen enkele scheiding meer is tussen privé en zakelijk. Zaken kunnen dan eerder misgaan.

Wat zijn verdere ambities en toekomstperspectief?

Goede werknemers- en werkgeverschap tonen en daarbij maatschappelijk verantwoord ondernemen. De elektrificatie van de machines heeft onze aandacht voor de toekomst. Wij zien ook dat de agrarische sector langzaam comprimeert. Vandaar dat wij onder andere een tuin- en parkmachine bedrijf hebben overgenomen, om ook in de toekomst in deze branche actief te kunnen zijn. Het is makkelijk, daar waar activiteiten ophouden, om ook van mensen afscheid te nemen. Wij proberen ook te kijken welke werkzaamheden je nog meer kunt doen om zo je medewerkers aan boord te kunnen houden.

Wat zou je andere familiebedrijven willen meegeven?

Wees zuinig op je personeel! Medewerkers zijn niet meer zo gebonden aan een bedrijf als vroeger. Kijk niet naar wat een ander heeft, maar kijk naar wat je zelf hebt en probeer van daaruit te vertrekken.