Kemperink BV
‘Van de eerste streep op papier tot de laatste spijker’
Kemperink BV bestaat al bijna honderd jaar en zij zijn gevestigd in Albergen. Ben je op zoek naar een buitenverblijf, poolhouse, gastenverblijf, hobbyruimte of een ander (bij)gebouw dan ben je bij Kemperink B.V. aan het juiste adres. Kemperink B.V. was van oorsprong een traditioneel bouwbedrijf.
Nu zijn ze inspirators in hout. Je haalt bij Kemperink niet alleen hout, maar ook een berg kennis, ervaring en creativiteit. Zij zijn een gespecialiseerde houthandel en houtskeletbouwer. Wij spraken met de 3e generatie, Silvia en Wouter Kemperink, zij namen het bedrijf over van de 2e generatie, Gerrit Kemperink.
Is jullie business nog steeds hetzelfde, als toen jullie begonnen?
“Nee, zeker niet! Alles is niet hetzelfde gebleven. Wij waren een traditioneel bouwbedrijf en wij ontwerpen en realiseren nu (bij)gebouwen op basis van houtskeletbouw”, geeft Wouter aan. “Hierin zijn we een specialist geworden. Wij voeren het gehele project uit met eigen mensen (of vaste partners) van de eerste streep op papier tot de laatste spijker. Kortweg hebben we een kop-tot-staartproces. Vroeger (tot ca. 2007) waren we een traditioneel bouwbedrijf en onderdeel van een bouwketen. Daarnaast zijn Silvia en ik in 1996 naast het bouwbedrijf een houthandel gestart. In eerste instantie waren we gericht op tuinhout en bouwhout, daarna zijn we gespecialiseerd in hout voor buiten met als speerpunt: gevelbekleding.”
Waar zijn jullie het meeste trots op?
“Dat wij zover zijn gekomen. Het ging niet zonder slag of stoot, maar door efficiënt en hard te werken staat er toch een mooi bedrijf. Wij hebben veel tevreden klanten. De relatie bij de oplevering is vaak nog beter dan bij het tekenen van de opdrachtbevestiging van het project. Dat betekent dat wij een goede relatie opbouwen tijdens de uitvoering van de opdrachten. Tezamen met onze medewerkers werken we met een bepaalde passie en plezier. Ze hebben passie voor het vak en dat merk je bij het uiteindelijke resultaat. Wij zijn daarom ook trots op onze medewerkers.”
Wat zou je, met de kennis die je nu hebt, anders doen?
Silvia geeft aan: “Wouter is altijd heel enthousiast en wil graag alle ideeën tot uiting brengen. Hij wil graag zoveel mogelijk aanpakken. Dan is het de kunst om de focus te bewaren. Zo hebben wij een aantal seizoenen aan een retail keten (winkelbedrijf) geleverd. Wij hadden hierdoor een hoge omzet met een prima rendement, maar strategisch voelde dit niet goed. We werden te afhankelijk en dat vonden wij te risicovol. ‘Even terug naar start’ dachten wij en wij zijn een andere weg ingeslagen.”
Welke waardevolle inzichten zou je willen delen met andere familiebedrijven?
“Hoe gaan andere familiebedrijven met de volgende generatie om, als de nazaten allemaal dezelfde ambitie en professie hebben om het bedrijf in te gaan? Uiteindelijk moet er dan een duidelijke taak en verdeling van verantwoordelijkheden komen. Graag zouden wij deze informatie met de tijd wel willen hebben.”
Wat zie je als de voornaamste valkuil van een familiebedrijf?
“De familiaire relaties. Wanneer de relaties niet in evenwicht zijn met elkaar, komt dat niet goed. Zakelijk en privé kunnen wel eens haaks op elkaar staan. Zie snel in waar ieders kwaliteiten liggen en waar eenieder goed in is. Zorg dat de relatie van alle kanten goed blijft. Houd het zakelijke zakelijk en het privé bij privé.”
Wat zijn verdere ambities en toekomstperspectief?
“Wij hopen dat de volgende generatie z’n intrede doet in ons bedrijf. Belangrijk daarbij is, dat ze hun eigen draai eraan geven. Dat hebben wij namelijk ook altijd en nog kunnen doen. De nieuwe inspiratie hup is daar een goed voorbeeld van. Wij willen vaklieden met kennis en passie samenbrengen om zo de klant zo goed mogelijk te informeren en van dienst te kunnen zijn.”
Wat zou je andere familiebedrijven willen meegeven?
“Zorg dat je het met elkaar in de rij houdt. Door zakelijk en privé gescheiden te houden, uiteindelijk doe je het samen.”