Frans op den Bult

Irma Hellegers en Pauline Scholten

Frans op den Bult in Deurningen, bij Hengelo, Oldenzaal en Enschede, staat al bijna 200 jaar voor Twentse gastvrijheid. In 1826 vanuit een gezellig huiskamercafé begonnen en uitgegroeid tot een groot wegrestaurant waar men bijna 24/7 kan ontbijten, lunchen en dineren. Daarnaast beschikken zij over een hotel met comfortabele kamers, zalencentrum, evenemententerrein met wandelbos en een afgesloten, met camera’s bewaakte, parkeerplaats voor 160 trucks.

Is jullie business nog steeds hetzelfde, als toen jullie begonnen?

Zoals aangeven zijn wij vanuit een gezellig huiskamercafé begonnen. Als je heel erg ver terugkijkt is het nog steeds hetzelfde, geeft de trotse eigenaresse Irma Hellegers aan. De oprichter Frans had in 1826 al een tapperij waar veel veedrijvers langskwamen. Het is alleen wat groter en breder gegroeid in al die jaren.

Eerst wilden wij de zaak ook niet eens overnemen. Een aantal trouwe chauffeurs hebben daar toch invloed op gehad. Door hun toedoen en een aantal aanpassingen, was dit het begin van het bedrijf wat het nu is.’

Waar zijn jullie het meest trots op?

‘In ieder geval dat de kinderen, zoon en dochter, het bedrijf willen overnemen. Daarnaast zijn wij ook trots dat wij op het juiste moment de grond van de buren, nu de parkeerplaats voor vrachtwagens, hebben aangekocht. Daarmee konden wij verder met het wegrestaurant. De puzzelstukjes vielen toen in één keer in elkaar.’

Wat gaan jullie zeker niet meer doen, wanneer jullie uit ervaring spreken?

Wij zijn een aantal keren te goed van vertrouwen geweest. Wij dachten dat komt wel goed, maar toch zijn wij ermee op de koffie gekomen. Jammer!’

Wat zou waardevol zijn, wanneer je andere familiebedrijven spreekt?

‘Hoe de taken verdeeld zijn tussen de verschillende familieleden. Meerdere kapteins is vaak erg moeilijk geeft dochter Pauline Scholten aan. Daarbij vinden wij het interessant hoe de feitelijke overname wordt geregeld en hoe je dat het beste kunt doen.’

Wat is volgens jullie de valkuil van een familiebedrijf?

‘De band van de familie. De combinatie tussen privé een zakelijk. Je werkt samen en je ziet elkaar zowel privé als zakelijk. De kans dat er wrijving ontstaat is groot. Dat moet je wel in goede banen leiden en goede afspraken over maken.’

Wat zijn verdere ambities en toekomstperspectief?

Vooral houden zoals het is. Wel gaan we onze feestzaal een andere functie geven om de zakelijke gasten tegemoet te komen. Wij denken dan aan het inrichten van flexibele werkplekken/meetingpoint in combi met elektrisch laden van de auto, met als motto laagdrempelig zakendoen.

Een belangrijke bijkomstigheid is de samenwerking met de gemeente, provincie en een oliemaatschappij over het wegrestaurant voor de toekomst. Tanken met waterstof, diesel, Bio LNG en elektrisch opladen van vrachtwagens daar ligt nog een weg open.’

Wat zou je andere familiebedrijven willen meegeven?

‘Blijf jezelf, en lekker af en toe op de werkvloer meedraaien. Daarbij is het eerder loslaten van zaken die er niet toe doen ook belangrijk.’