Restaurant Liedenbaum

Tom en Theo Roesink

Restaurant Liedenbaum is één van de oudste familiebedrijven in Twente. Opgericht in 1938 en nu in handen van de 3e en 4e generatie, Theo en zoon Tom Roesink. De laatste jaren is Liedenbaum uitgebouwd tot een volwaardig restaurant in de omgeving van Bornerbroek. Dit is het eerste Twentse Familiebedrijf uit de reeks ‘In gesprek met…’ over familiebedrijven en hun jarenlange bestaan in Twente. Wij hebben Theo en Tom een aantal vragen voorgelegd.

Is jullie business nog steeds hetzelfde, als toen jullie begonnen?

In 1938 is de oma van Theo begonnen met een theehuisje op de route tussen Almelo en Borne. Daaropvolgend is het café erbij gekomen, voor partijen en feesten is later een zaal bijgebouwd. In 2002 is de serre erbij gezet, om het restaurant meer tot z’n recht te laten komen. Op het restaurant is nu helemaal de nadruk komen te liggen, geven Theo en Tom met trots aan.

Waar zijn jullie het meest trots op?

“Wij zijn het meest trots op, dat hetgeen wat wij in 2016 voor ogen hadden is gelukt. Toen hebben wij tezamen een doorstart gemaakt. Wij hebben van een aantal zaken afscheid genomen en langzamerhand veranderingen aangebracht.” Het meeste trots is Theo op, dat hij het bedrijf aan de volgende generatie kan doorgeven.

Wat gaan jullie zeker niet meer doen, wanneer jullie uit ervaring spreken?

“Wij zijn natuurlijk wat selectiever geworden over hetgeen wat wij wel of niet doen. In het begin van 2016 stonden wij er iets anders voor en had je vaak geen keuze. Gelukkig hebben wij dat nu wel.”

Wat zou waardevol zijn, wanneer je andere familiebedrijven spreekt?

Tom antwoordt snel: “Ik ben wel benieuwd wat van andere familiebedrijven de reden is waarom ze het hebben overgenomen. Wat waren de overwegingen en hoe is de overname tot stand gekomen? Belangrijk is te weten hoe het bedrijf er op dat moment voorstond en hoe zij hiermee zijn omgegaan.”

Wat is volgens jullie de valkuil van een familiebedrijf?

“Dat de oude generatie anders denkt dan de nieuwe generatie. Men moet het wel met elkaar eens zijn, voordat je dingen doet. Er dient wel met elkaar over gesproken te worden.” Daarbij geeft Theo aan, dat je wel moet waken voor bedrijfsblindheid. “Voor dat je het weet heb je geen oog meer voor andere zaken. Het is wel belangrijk dat je dit onderkend.”

Wat zijn verdere ambities en toekomstperspectief?

“Wij willen op den duur meer capaciteit in de keuken creëren, maar dan wel vanuit een duurzame gedachte. Want daar draait nu alles om.”

Wat zou je andere Familiebedrijven willen meegeven?

“Dat je vanuit de verschillende generaties dicht bij elkaar moet blijven. Ga met elkaar het gesprek aan, ook als er minder leuke zaken voorbijkomen. Die zullen er namelijk ook ongetwijfeld zijn. Vaak ontstaan hier de familieruzies. Dat is het niet waard, vooral niet als er een breuk ontstaat.”