OWK

Kim Masselink

OWK produceert en monteert kunststof en aluminium bouwelementen. De kozijnen, deuren, schuifpuien en vliesgevels worden in eigen huis vervaardigd met kwalitatief hoogwaardige kunststof en aluminium profielen. Het familiebedrijf bestaat al meer dan 43 jaar. Kim Masselink heeft 14 jaar geleden het bedrijf van haar vader overgenomen. Inmiddels runt zij het succesvolle familiebedrijf met veel plezier tezamen met een compagnon.

Is jullie business nog steeds hetzelfde, als toen jullie begonnen?

In de kern zijn onze werkzaamheden gelijk gebleven. In eerste instantie vervaardigden wij alleen kunststof kozijnen, later hebben wij er aluminium kozijnen aan toegevoegd. In de basis gaat het om kozijnen. Als je kijkt naar onze huidige werkzaamheden en welke projecten wij nu doen, is dat toch heel anders dan toen.

Waar zijn jullie het meest trots op?

Wij zijn op meerdere zaken trots! Toen ik binnen ons familiebedrijf actief werd, laaide de bouwcrisis net op. Het was geen leuke tijd, maar wij hebben toch ondanks de crisis onze medewerkers binnenboord kunnen houden. Dat is een belangrijk kenmerk van een familiebedrijf. Je doet er alles aan om je mensen te kunnen behouden. Daarna hebben wij ook stappen kunnen maken, hetgeen onder andere uitmondde in het ontvangen van een in onze sector belangrijke prijs, nl. de Reynaers projectprijs. Daar zijn wij ook heel erg trots op.

Wat gaan jullie zeker niet meer doen, wanneer jullie uit ervaring spreken?

Ik weet zo niet wat wij anders zouden gaan doen. Natuurlijk pakt niet altijd alles zo uit als je gedacht had, maar overal leer je van.

Wat zou waardevol zijn, wanneer je andere familiebedrijven spreekt?

Wat wij waardevol zouden vinden is hoe er met het personeelsbeleid wordt omgegaan. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat de waarden van het familiebedrijf behouden blijven terwijl je groeit? Tegen welke uitdagingen loop je dan aan en hoe verandert dan je eigen rol? Ook is op dit moment het werven van goed personeel heel actueel. Ieder bedrijf doet dit weer anders, maar we kunnen vast goede ervaringen met elkaar uitwisselen.

Wat is volgens jullie de valkuil van een familiebedrijf?

Indien er meerdere familieleden actief zijn binnen het bedrijf, dan is het belangrijk dat ieders taken en verantwoordelijkheden duidelijk zijn gescheiden. En het is belangrijk dat de generatie, waarvan je het familiebedrijf hebt overgenomen echt een stap terug willen doen. Gelukkig heeft mijn vader dat vroeg onderkent en mij daarin de ruimte gegeven. Als je de volgende generatie bent, wil je graag de mogelijkheid krijgen om ook je eigen ideeën door te kunnen voeren.

Wat zijn verdere ambities en toekomstperspectief?

Wij houden van een gezonde groei, maar dat hoeft niet altijd in omvang te zijn. Onze omvang zal vanzelf organisch meegroeien. Wij willen de kwaliteit van onze producten en bedrijfsvoering verbeteren, maar ook de kwaliteit van en naar onze medewerkers behoort daartoe. Hoe kunnen wij een betere werkgever zijn naar onze werknemers? Daarnaast willen we graag gewoon het mooie en gezellige familiebedrijf blijven dat we zijn!